София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България избухна и размаза Грузия

Възходът на "лъвовете" под ръководството на Ясен Петров продължи с убедителен успех

3 годиниФутбол 7 Симеон Кисьов

България разби Грузия с 4:1 в контролна среща на Националния стадион "Васил Левски". Дебют за националния ни тим направи Борислав Цонев, а головете реализираха Тодор Неделев (20), Димитър Илиев (34-дузпа), Спас Делев (44) и Андреа Христов (52). Резервата Зурико Давиташвили (77) се разписа за грузинците.

Още във 2-ата минута Жорж Микаутадзе шутира от далечна дистанция и след рикошет в тялото на Петко Христо топката излезе в корнер, след който не последва опасност пред вратата на Николай Михайлов. Лека полека "лъвовете" започнаха да поглеждат по-честно в предни позиции и в 14-ата минута Тодор Неделев центрира от пряк свободен удар в наказателното поле. Васил Божиков игра с глава, но вратарят Мамардашвили изби в корнер. Веднага последва ново центриране и отново Божиков стреля с глава, но право в ръцете на Мамардашвили. В 20-ата минута Тодор Неделев изпълни перфектно пряк свободен удар и прати топката във вратата на Мамардишвили, който не реагира както трябва - 1:0. Три минути след гола Тситаишвили центрира в наказателното поле на България, след което Какабдзе стреля с глава, но неточно в аут.

В 33-ата минута Какабадзе повали Димитър Илиев в наказателното поле и секунди по-късно потърпевшият реализира отсъдената дузпа за 2:0. Четири минути след това Тситаишвили изпълни опасен пряк свободен удар от дъгата пред наказателното поле и Николай Михайлов само изгледа как топката премина на сантиметри покрай вратата. В 39-ата минута Тсутаишвили се измъкна зад гърба на защитата и нахлу в наказателното поле, но топката му бе избита в корнер, а секунди след това Какабадзе падна в наказателното поле на България, но Андреа Христов игра чисто и не последва дузпа. В 43-ата минута Чакветадзе изпълни пряк свободен удар и прати топката в ръцете на Михайлов. Минута по-късно Тодор Неделев асистира на Спас Делев, който направи преднината на "лъвовете" класическа - 3:0. Малко след Делев отново можеше да се разпише, но Мамардашвили отрази удара му.

Малко след почивката Тситаишвили стреля от пряк свободен удар, но встрани от лявата греда на вратата на Николай Михайлов. В 52-ата минута Андреа Христов се разписа с глава за 4:0, след като засече центриране на Тодор Неделев. След попадението темпото спадна и двата тима извършиха редица смени за освежаване на съставите си.

В 70-ата минута капитанът на гостите Какабадзе поучи извеждащ пас зад българската защита, но Николай Михайлов излезе предвидливо и пресече подаването, хващайки топката. Седем минути по-късно резервата Зурико Давиташвили се възползва от грешка в българската отбрана и вкара гол за 4:1. До края на мача последва отпускане в редиците на "лъвовете" и грузинците се опитаха да натиснат в търсене на второ попадение. В 90-ата минута Давиташвили центрира от пряк свободен удар и топката бе избита в корнер, а след него Димитър Велковски за малко не си вкара куриозен автогол.

Така след равенството 1:1 с европейския шампион Италия и победата с 1:0 срещу Литва в световните квалификации "лъвовете" зарадваха родните фенове на футбола и с убедителен успех.