София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България шокира европейския шампион Италия

Блестящ Георги Георгиев отказа италианските нападатели

3 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

България не се даде на европейския шампион Италия и завърши при резултат 1:1 гостуването си във Флоренция в мач от световните квалификации. Атанас Илиев бе точен за тима ни в 39-ата минута и така бе сложен край на 40-годишна прокоба. За последно националният ни отбор вкара гол като гост на "адзурите" на 23 септември 1981 година, когато губим с  2:3. Това е и първо равенство за нашия национален отбор при гостуване на "адзурите".

За Италия се разписа Федерико Киеза, но блестящите изяви на Георги Георгиев и отбраната пред него не позволиха топката да навести повече нашата врата.

Италианците са лидери в групата вече с 10 точки, а "лъвовете" са четвърти с 2 спечелени точки.

Ясен Петров заложи изненадващо на Георги Георгиев на вратата, а четиримата защитници пред него бяха Андреа Христов, Валентин Антов, Петко Христов и Антон Недялков. Капитанът Георги Костадинов си партнираше с Петър Витанов, докато Георги Йомов и Кирил Десподов бяха на двата фланга. Доминик Янков действаше зад нападателя Атанас Илиев.

Роберто Манчини направи само две принудителни промени от финала срещу Англия на “Уембли”. Контузените Де Лоренцо и Киелини са заменени от Флоренци и Ачерби.

Италианците тръгнаха в атаки от първата минута, но отбраната на България удържаше до 16-ата минута. Тогава обаче Киеза направи рейд фронтално срещу вратата ни, направи двойно с Барела и стреля мигновено от границата на наказателното поле. Топката влезе точно в долния ъгъл - 1:0 за домакините.

Киеза и Имобиле продължиха да бъдат голямата опасност пред нашата врата, но стражът Георги Георгиев се справяше добре.

Изненадващо в 39-ата минута България изравни резултата. Топката бе подадена към Десподов на лявото крило, а играчът на Лудогорец надигра и изпревари Флоренци, напредна и пусна по земя пред вратата на Италия, където Атанас Илиев се измъкна от опеката на бранител и с удар по земя прониза Донарума - 1:1!

В последната минута на първото полувреме домакините бяха много близо до втори гол, но Георгиев бе блестящ. Бонучи изведе с отличен пас Инсиние, който излезе сам срещу българския вратар и стреля, но стражът ни спаси с крак.

На полувремето Ясен Петров замени Георги Йомов със Спас Делев, а малко по-късно Ивайло Чочев влезе на мястото на Доминик Янков.

Италианците продължиха да атакуват, но срещаха добре групирания защитен блок на България.

В 60-ата минута Киеза навърза българската отбрана и се озова сам срещу Георгиев, който се хвърли и изби удара на италианеца. Роберто Манчини пък започна да се изнервя, че тимът му не може да вкара втори гол на България и направи двойна смяна.

В 70-ата минута дебют за България направи новото попълнение на ЦСКА Калоян Кръстев, който замени голмайстора Атанас Илиев.

След 80-ата минута Италия натисна силна, а България се дръпна изцяло в отбрана, за да брани равенството. И успя! Домакините така и не успяха да реализират втори гол и срещата приключи при резултат 1:1.