София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ботев (Враца) на бараж за спасение след зрелище

Юлиан Ненов с хеттрик срещу Пирин, Станислав Манолев и Светослав Дяков приключиха кариерите си

2 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Ботев (Враца) спечели с 5:3 при визитата си на Пирин (Благоевград) в зрелище от последния кръг в долната четворка от втората осмица на efbet Лига и се класира за бараж за спасение на 28 май срещу Етър, завършил четвърти във Втора лига. В другата среща Царско село завърши 1:1 с Локомотив (София) и изпадна от елита.

Юлиан Ненов (30, 42, 49) избухна с хеттрик и асистенция за успеха на гостите от Враца, а по веднъж се разписаха добавиха Йоан Бауренски (59) и Стефан Гаврилов (87). Вячеслав Велев (11) и Васил Христов (45+4) вкараха головете за „орлетата“ от Благовевград, в чийто редици последните мачове в своите кариери изиграха Станислав Манолев и Светослав Дяков, заменени в минутите на техните номера на екипите.

Гостуващата агитка хвърли няколко бомбички на терена още след първия съдийски сигнал и се образува димна завеса, което доведе до прекъсване на срещата за няколко минути. След десетина минути игра Станислав Манолев шутира директно от пряк свободен удар, но вратарят на гостите успя да избие топката. Казуки Такахаши центрира от корнера и оставеният непокрит Вячеслав Велев се разписа с глава за 1:0.

Малко след гола феновете на стадион „Христо Ботев“ станаха на крака, след като от игра бе изваден Станислав Манолев, за когото това бе последен мач в професионалния футбол. В 18-ата минута запалянковците сториха същото и в чест на Светослав Дяков, който също приключи кариерата си и ще остане на ръководен пост в клуба. И двамата футболисти бяха заменени в минутите на номерата, с които играеха на гърба си.

В 22-ата минута влезлият като резерва Красимир Станоев даде отличен пас към появилия се също скоро в игра Васил Христов, който се забави и ударът му бе блокиран. Осем минути по-късно Юлиан Ненов получи топката от Браян Переа в наказателното поле и със силен удар разстреля Марио Кирев за 1:1, но получи травма и му бе оказана медицинска помощ извън терена.

В 42-ата минута Браян Варгас нацели напречната греда, а Юлиан Ненов направи добавка отблизо за пълния обрат - 1:2. В четвъртата от петте минути добавено време на първата част обаче Юки Айзо центрира отдясно и Васил Христов изравни за 2:2 с първия си гол в професионалния футбол.

Четири минути след почивката Юлиан Ненов получи топката в наказателното поле и от малък ъгъл преодоля Марио Кирев за 2:3, записвайки хеттрик в мача. В 59-ата минута Ненов се отличи и с асистенция, след като получи топката от Браян Переа и изведе Йоан Бауренски, който се разписа на празна врата за 2:4.

След четвъртото попадение за Ботев (Враца) темпото на мача спадна, като атаките към двете врати намаляха и отборите предпочитаха да играят на сигурно. Все пак в 87-ата минута Стефан Гаврилов вкара красиво попадение с удар от средна дистанция за 2:5. Във втората минута от добавеното време Даниел Иванов се разписа с глава и оформи крайния резултат.

Така врачани събраха 28 точки и ще играят бараж срещу четвъртия от Втора лига Етър за място в елита. Пирин завърши сезона с 33 точки и остава в efbet Лига.