София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Чехкиня спря Пиронкова за 1/8-финалите на "Ролан Гарос"

Българката поведе на Крейчикова, но допусна обрат на "Ролан Гарос"

3 годиниТенис 9 Симеон Кисьов

Цветана Пиронкова играе в момента на Корт №7 срещу чехкинята Барбора Крейчикова в мач от третия кръг на “Ролан Гарос”. Цвети никога досега не е играла срещу 114-ата в ранглистата на WTA специалистка на двойки, но има златен шанс да продължи във фазата на най-добрите 16 на турнира от “Големия шлем” в Париж. Началото на мача се забави заради лошото време и дъжда във френската столица.

В първия кръг Цвети надигра в два сета германката Андреа Петкович, а втория преодоля без игра, след като Серина Уилямс се оттегли от турнира в последния момент заради травма в ахилеса.

Първи сет

Мачът започна със сервис на Пиронкова, която взе първите две точки, а след това се стигна до 30:30, но българката без проблеми взе подаването си. Крейчикова обърна от 15:30 първото си подаване, а след това същото стори и Пиронкова в третия гейм. Така пловдивчанката взе лек аванс от 2:1 без пробиви преди първата почивка в двубоя.

Първата точка за пробив се откри пред Пиронкова в четвъртия гейм при 30:40. След размяна на бекхенди чехкинята “матира” нашето момиче с безупречна къса топка и отрази брейкпойнта, а после се пребори за подаването си - 2:2.

В петия гейм чехкинята притисна Пиронкова с агресивни ретури и се сдоби с две точки за пробив. Пиронкова успя да ги отрази, но при третата възможност направи двойна грешка и първият брейк в мача бе в полза на Крейчикова - 3:2. Веднага след пробива Пиронкова изигра страхотен гейм на ретур, в който проби на 15, като при 15:40 показа фантастична защита и с великолепен удар по правата спечели важната точка.

При 3:3 Пиронкова имаше нелек сервис-гейм, който мина през дюс, а Цвети играеше предимно на втори сервис, но крайна сметка българката показа по-голяма стабилност на корта, а съперничката й допусна някои грешки и пловдивчанката си върна водачеството в резултата - 4:3. При 4:4 Пиронкова вкара два поредни хубавив тори сервиса, а после и отличен първи, което й донесе три поредни точки на практика без игра. Последваха две точки за Крейчикова, но Цвети все пак взе гейма на 30 и принуди противничката си да сервира за оставане в сета.

В десетия гейм Пиронкова успя да постави противничката си под напрежение и се стигна до дюс, но Крейчикова запази самообладание и се измъкна - 5:5. В 11-ия гейм Пиронкова трябваше да отразява две поредни точки за пробив, след като допусна двойнаг решка за 15:40. Българката не се паникьоса и запази спокойствие, като се пребори за 40:40 с директна точка от сервис. Секунди по-късно тя стигна и до геймбол, а при следващата точка “препарира” чехкинята с убийствен бекхенд по правата - 6:5. Двете изиграха маратонски 12-и гейм, в който Пиронкова притисна съперничката си, но Крейчикова някак отрази два сетбола. Цвети обаче си извоюва и трети, а чехкинята този път не издържа и първият сет приключи с успех за бившата полуфиналистка на “Уимбълдън”.

Втори сет

Втората част започна с размяна на геймове без пробиви, но при 1:1 Пиронкова трябваше да се измъква от 15:40. С отлична гира на мрежата Цвети се пребори за 30:40, но загуби следващата точка и Крейчикова, подобно на първия сет, реализира първия пробив в частта. Пиронкова имаше точка за връщане на пробива в следващия гейм, но Крейчикова показа завидна стабилност и удържа подаването си, повеждайки с 3:1 в резултата. Пиронкова обърна петия гейм от 0:30 и прекъсна серията на съперничката си - 2:3.

В този сет грешките при Пиронкова се увеличиха и при 3:5 българката трябваше да сервира за оставане в частта. Крейчикова се сдоби със сетбол, но след това Пиронкова изигра две брилянтни точки, а след ретур в мрежата на чехкинята резултатът стана 4:5. Сервирайки за сета, Крейчикова вкара два много добри начални удара, които донесоха аванс от 40:15. Последва двойна грешка на чехкинята, но при следващата точка Пиронкова не издържа и с форхенд в мрежата на пловдивчанката вторият сет приключи, а победителкатат рябваше да бъде определена в решаваща трета част.

Трети сет

Третата част започна с леко закъснение заради слаб дъжд, а след подновяването на гирата Пиронкова допусна пробив още в първото си подаване в решаващия сет. Крейчикова играеше безгрешно в този момент и с гейм на нула затвърди пробива и изглеждаше по-близо до победата при 2:0.

Пиронкова не се предаде, прекъсна серията на противничката си и се пребори за 1:2, а след това хвърли всички сили, за да върне пробива. Тя имаше и златен шанс за брейк, но при предимство за нея не успя да вкара бекхенд по правата и Крейчикова оцеля, след което стигна до аванс от 3:1.

Пиронкова взе петия гейм за 2:3, а в шестия Крейчикова извади късмет при 15:15 и взе важна точка с помощта на мрежата, което сякаш ядоса Цвети и чехкинята набързо поведе с 4:2. Пиронкова отговори с гейм на нула, но й бе нужен пробив, за да се върне в мача.

Пиронкова бе на две точки от пробив за 4:4 при 15:30 в седмия гейм, но в следващите точки допусна грешки и чехкинята се доближи до победата при 5:3. Това изглежда пречупи Пиронкова, която вероятно изигра най-слабия си гейм от началото на мача и нов пробив в полза на Крейчикова сложи край на участието на пловдивчанката в турнира.