София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ДАВИД СРЕЩУ ГОЛИАТ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ

ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 21 ГОДИНИ ОТ СЛАВНАТА ПОБЕДА НАД ГЕРМАНИЯ С 2:1 НА САЩ 94

9 годиниЛюбопитно 5 Телевизия Евроком

На 10 юли 1994 година се случва, смятаното от цял свят за невъзможно, България детронира световния шампион Германия пред 72000 души на стадион "Джайънтс" в Ню Йорк. "Пеневата чета" изиграва най-великият за нашата футболна история мач. Освободени от напрежение и очаквания, преизпълнили своята цел, родните национали почти не тренират преди четвъртфинала със супер фаворитът Германия, те се забавляват край басейна на хотела. Немските репортери дори опитват да вземат интервю от Христо Стоичков от там и получават култовото "Айнцу, цвайцу, драйцу... дрън". Нека си припомним как се стигна до този четвъртфинал.


На САЩ 94 за пръв път навлиза новата точкова система,при която за победа се дават 3 точки, вместо 2, както е било до тогава. Националният отбор отиде в САЩ без високи очаквания, класирани с гол в последната минута срещу Франция на "Парк де пренс". Още първата среща в групата доказа това, тежка загуба от отбора на Нигерия с 3:0 в Далас. След загубата следват скандали между футболистите, Христо Стоичков е обвинен, че не се е раздал достатъчно.


На 26-ти юни 1994 България постига първа победа на световни финали като побеждаваме категорично южната ни съседка Гърция с 4:0 на "Солджър фийлд" в Чикаго. Следва да бъде направена решителна крачка срещу отборът на Аржентина, в който отсъства Диего Армандо Марадона,защото е уличен в употреба на кокаин. "Лъвовете" печелят с 2:0 с голове на Стоичков и Наско Сираков, като по този начин се класират на второ място в група "Д".
На осминафинал отново на щастливия за цяла България стадион "Джайънтс" ни очаква силният отбор на Мексико. Срещата започва перфектно за нас - 1:0 с гол на Христо Стоичков в шестата минута. Мексиканците бързо отвръщат на удара 1:1 с гол от дузпа на Гарсия Аспе. Следва драматичен развой на мача, напълно равностоен в редовното време и продълженията. Победителят се решава с дузпи, където нашите момчета имат по-здрави нерви от мексиканците и печелят с 2:4. Герой на вратата става Борислав Михайлов спасявайки две дузпи на мексиканците.


Следва неописуема радост в цяла България. Футболистите ни са герои, а на четвъртфинал чака световният шампион. Немските медии правят всичко възможно да разстроят нашия лагер с измислени истории и скандали, подценявайки нацията ни.
"Лъвовете" започват много добре срещата и следват няколко пропуска пред немската врата, като Красимир Балъков дори нацелва греда. Борислав Михайлов също се отличава с няколко ключови намеси. На полувремето избухва скандал между Христо Стоичков и Красимир Балъков, който те решават по мъжки и излизат за второто полувреме. В самото начало на втората част е отсъдена дузпа в полза на световния шампион след симулация на Юрген Клинсман. Капитанът Лотар Матеус реализира от бялата точка и прави задачата на националите ни още по-невъзможна. В 75-тата минута е отсъден пряк свободен удар за България. Вратарят на германците вади листче, на което записано къде изпълняват свободните удари българите,но то не му носи успех. Зад топката застава бъдещия носител на Златната топка - Стоичков и с фалцов удар над стената изравнява резултата. Само четири минути по-късно следва атака от дясно за България, Златко Янков центрира и Йордан Лечков с летящ плонж засича топката в мрежата и хвърля цяла България в делириум, а цяла Германия в сълзи.

 

Цял свят бива шокиран!


След срещата лично президентът на германския футболен съюз и треньорът Берти Фокст влизат в съблекалнята на нашите герои. Поздравяват всеки един по един. Немците приемат достойно поражението, а "лъвовете" заслужават уважението и адмирациите на целия свят. В една истинска битка между Давид и Голиат, футболистите ни показват,че няма невъзможни неща! Със своята класа, себераздаване, вяра и самочувствие те надиграха големия фаворит и ни накараха да се гордеем. Дори двадесет и една години по-късно.

 

АВТОР: Димитър Бъчваров