София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джокович срещу Мъри е големият финал в Мелбърн

Аустрелиън Оупън ще има нов шампион

9 годиниТенис 6 Телевизия Евроком

Новак Джокович - Анди Мъри е тазгодишният финал при мъжете на Откритото първенство на Австралия по тенис. В оспорван полуфинал Джокович победи миналогодишния шампион в турнира Станислас Вавринка със 7-6(1), 3-6, 6-4, 4-6, 6-0. В спор за титлата, световният номер  1 ще се изправи срещу Анди Мъри, който вчера се наложи над Томаш Бердих.

Срещата между Джокович и Вавринка започна равностойно. Двамата тенисисти си размениха по един пробив в първия сет и така се стигна до  тайбрек. В него Джокович беше безкомпромисен и след 7-1 спечели сета.

Още в първия гейм на втория сет сърбинът имаше възможност да направи пробив, но не се възползва и Вавринка взе подаването си. При 3-2 в своя полза, швейцарецът проби своя съперник и това му беше достатъчно, за да затвори сета в своя полза и да изравни резултата в мача.

Третият сет започна по най-добрия начин за Джокович, който направи ранен пробив и поведе в резултата с 3-0. Вавринка обаче спечели подаването си и проби сърбина на нула, с което се върна в борбата за сета. Двамата тенисисти печелеха подаванията си. При 5-4 за сърбина обаче, Вавринка не беше убедителен в сервис гейма си и се стигна до нова възможност за пробив, която беше равносилна на сетбол. Джокович се възползва и поведе в мача с 2-1.

Началото на четвъртия сет бе идентично с това на третия. Джокович реализира ранен пробив и поведе, но Вавринка бързо върна пробива и изравни резултата. При 3-3 швейцарецът спечели по категоричен начин сервиса на своя съперник. Вавринка не допусна нов обрат до края, спечели сета с 6-4 и направи резултата в мача 2-2.

Петият, решителен сет, по нищо не приличаше на останалите. Джокович не даде шанс на своя съперник и след категоричното 6-0, се класира за финала на Аустрелиън Оупън.