София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Джеки Стюарт: Хамилтън не е на нивото на Фанджо и Кларк

"Победите и титлите не те правят велик"

4 годиниМоторни 2 Симеон Кисьов

Трикратният световен шампион във Формула 1 сър Джеки Стюарт заяви, че не е готов да сложи Люис Хамилтън сред величията на спорта, въпреки победите и титлите на британеца.

Според Стюарт, най-великите пилоти, състезавали се във Формула 1 си остават Хуан Мануел Фанджо и Джим Кларк.

„Големият брой победи на Хамилтън идва в следствие на много дългите календари в днешно време. Хуан Мануел Фанджо е най-великият пилот състезавал се някога според мене, Джим Клар е веднага след него и чак тогава бих сложил Аертон Сена. Но тези хора участваха в най-много девет състезания на година, не както днес 20-22. И не се състезаваха само във Формула 1, те караха спортни автомобили, GT коли и други. Напрежението днес е много по-релаксирано. Разбира се пилотите ходят във фабриките и седят в симулатора, но това е много различно, това е различен свят“, заяви шотландецът.

Стюарт също наблегна на факта, че много от успехите на Хамилтън са дошли през турбо-хибридната ера на Формула 1, от чието началото Мерцедес имат огромно предимство пред своите съперници.

„Люис кара много добре, рядко прави грешки. Не омаловажавам неговите качества, но не е същото. Фанджо кара по един уникален начин. Той винаги подписваше едногодишни договори и спечели петте си титли с четири различни отбора. Люис взе много добро решение като напусна Макларън и премина в Мерцедес, свалям му шапка. Но колата и двигателят му са толкова превъзхождащи конкуренцията, че е сякаш нечестно спрямо тях. Сега хората ще кажат „защо не свалям шапка на Мерцедес, Тото Волф и Ники Лауда, за това, че създадоха такъв отбор“. Просто респектът в тази сфера не е същият. Едно е да правиш много с по-слаба кола, друго е да си в най-добрата и да си вечно първи. Това прави разликата между добрите и успешните пилоти. Ще е трудно за мен да подкрепя тезата, че Люис е най-добрият за всички времена, след като знам какво са правили всички тези пилоти в миналото.

„Хубавото на моята ера във Формула 1 бе Ford Coswort, всички освен Ферари използваха този двигател и шаситата ни не бяха много различни, тогава наистина пилотът правеше разликата, защото всички разполагахме с малко или много еднаква техника. Днес е много трудно да различиш добрия от посредствения пилот“, завърши Стюарт.

В своята кариера, Хамилтън има записани 90 победи, като в Гран При на Айфел този уикенд той ще се опита за втори път да изравни рекорда за най-много първи места във Формула 1, който се държи от Михаел Шумахер с 91, последното от които в Гран При на Китай през 2006 година.