София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Джокович ликува с титлата на "Ролан Гарос"

Сърбинът обърна гърка Стафанос Циципас и спечели втори трофей в Париж и 19-и в турнирите от Големия шлем

3 годиниТенис 8 Симеон Кисьов

Световният №1 Новак Джокович обърна драматично петия в ранглистата на ATP Стефанос Циципас с 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 след 4 часа и 12 минути игра и триумфира в тазгодишния финал на "Ролан Гарос". Сърбинът ликува в тази надпревара за втори път, като прибави в колекцията си 19-а титла от турнирите на Големия шлем. Той се доближи на една титла от Роджър Федерер и Рафаел Надал, когото елиминира на полуфиналите и го спря по пътя му към 14-и рекорден трофей в Париж. Ноле спечели и за първи път финал на турнир от Големия шлем след обрат от 0:2 до 3:2 сета. Джокович е първият тенисист с поне две титли от всяка от надпреварите на Големия шлем - 9 от Australian Open и 5 от "Уимбълдън".

Първият сет премина изключително оспорвано и двамата печелена сервиранията си до 5:5. Тогава Циципас се пропука и позволи да бъде пробит, но Джокович не се възползва и също допусна пробив, което вкара сета в тайбрек. Там пробивите не липсваха, гъркът поведе с 4:2, допусна обрат до 6:5, но в крайна сметка спечели тайбрека с 8:6.

Вторият сет започна с пробив на Циципас, след което играта продължи гейм за гейм, а при 4:2 за гърка, световният номер 1 отново се пречупи и изостана с 2:5. Циципас не чакаше много преди за затвори сета с крайното 6:2 и поведе с 2-0 във финала.

Третият сет стартира равностойно, но Джокович взе превес след маратонски четвърти гейм, в който проби Циципас при петия си брейкпойнт. До края на сета нямаше нови пробиви и сърбинът върна шансовете си за успех с 6:3 в сета (1-2).

Ноле проби Циципас още в началото на четвъртата част и след това спечели подаването си, за да поведе с 2:0. Последва нов оспорван и продължителен гейм, в който най-накрая сърбинът надделя и записа втори пробив, след което го затвърди с гейм на нула и дръпна сериозно с 4:0. Двамата спечелиха следващите си подавания на нула и резултатът стана 5:1 за Джокович. До края и двамата взеха лесно подаванията си, а Ноле спечели сета с 6:2 и изравни общия резултат (2-2).

Решителният пети сет започна с доста оспорван първи гейм, в който Джокович пропиля точка за пробив и в крайна сметка Циципас спечели подаването си. Ноле далеч по-лесно взе своя сервис-гейм за 1:1. Последва нов продължителен гейм на сервис на гърка и този път сърбинът се възползва от втория си шанс за пробив в сета, за да поведе с 2:1. Световният №1 веднага затвърди пробива с гейм на нула и резултатът стана 3:1. Гъркът спечели следващото си подаване и намали изоставането си, а Ноле отвърна с лесен сервис-гейм на своя сметка за 4:2. Джокович стигна до две точки за пробив в следващия гейм, но Циципас ги спаси и взе подаването си. Последва гейм на нула за Ноле, който дръпна с 5:3. Циципас взе своето подавани и направи всичко по силите си да остане в мача при сервиса на Джокович, който имаше два мачбола и се възползва при втория, за да ликува с 6:4 в сета и с титлата.