София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франческо Баная спечели Гран при на Австрия в MotoGP

За 25-годишния Баная това е трета поредна победа и общо пета през сезона, като всичките му успехи дойдоха в последните осем кръга

2 годиниМоторни 12 Симеон Кисьов

Италианецът Франческо Баная с Дукати спечели Гран при на Австрия в MotoGP, 13-и кръг за сезона в световния шампионат по мотоциклетизъм.

За 25-годишния Баная това е трета поредна победа и общо пета през сезона, като всичките му успехи дойдоха в последните осем кръга. На пистата "Ред Бул" край Шпилберг той финишира с време от 42:14.886 минути, като не изпусна водачеството на колоната нито за момент.

За Баная това е първа победа в Австрия, като той стана едва вторият пилот на Дукати след Кейси Стоунър през 2008 година, който печели три поредни старта.

И докато интригата за първото място практически липсваше, то борбата за втората позиция се оказа много интересна. В крайна сметка с изоставане от 0.492 секунди мястото на първи подгласник зае лидерът в генералното класиране Фабио Куартараро. Френският пилот на Ямаха използва по най-добрия начин твърдата си предна гума и се чувстваше най-комфортно от всички на пистата в последните обиколки. Пет тура преди края той изпревари австралиеца Джак Милър с Дукати, който пък се оказа въвлечен в битка за третото място с Хорхе Мартин. Испанецът опита атака точно на старта на последната 28-ма обиколка, но допусна грешка и падна и това го свали на десета позиция в класирането.

Милър използва неточността на конкурента си и спокойно финишира трети на 2.163 секунди от съотборника си Баная.

Италианецът Лука Марини, французинът Йоан Зарко и испанецът Алеиш Еспаргаро допълниха шестицата в днешния ден, но Марини и Зарко останаха на повече от осем секунди от Баная, а изоставането на Еспаргаро надмина 11 секунди.

В генералното класиране води Куартараро с 200 точки, следван от Еспаргаро със 158 и Баная със 131 точки. До края на сезона в MotoGP остават още само седем кръга.