София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франческо Баная спечели Гран При на Португалия

Баная триумфира първия в историята спринт в събота, за да оглави подреждането, а победата в днешното състезание му донесе още 25 точки

1 годинаМоторни 7 Симеон Кисьов

Световният шампион Франческо Баная (Италия) с "Дукати" спечели откриващото сезона състезание в MotoGP за Гран При на Португалия по мотоциклетизъм.

Баная триумфира първия в историята спринт в събота, за да оглави подреждането, а победата в днешното състезание му донесе още 25 точки.

Италианецът дори отбеляза победата си със знаковото празнуване на гол от португалската футболна звезда Кристиано Роналдо за удоволствие на местната публика.

Баная завърши с време 41:25.4010 минути.

Маверик Винялес (Испания) с "Априля" на 687 стотни от секундата и Марко Бедзеки (Италия) с "Дукати" на 2.726 секунди завършиха подиума.

Шесткратният световен шампион Марк Маркес (Испания) с "Хонда", който стартира от първа позиция, не завърши състезанието. Местният фаворит Мигел Оливейра с "Априля" също отпадна.

Още в третата обиколка Маркес направи грешка в третия завой и се удари в Мартин и Оливейра, което доведе до отпадането на Маркес и на португалеца.

Оливейра беше откаран в медицинския център за прегледи, като повторенията показаха, че машината на испанеца го е ударила в гърба.

Винялес се възползва от инцидента, за да се изкачи до второ място след лидера Баная, а Бедзеки остана трети.

Но Баная увеличи преднината си пред испанеца, който се качи на първия си подиум след Гран При на Сан Марино миналата година, докато Бедзеки си осигури едва второто класиране на стълбичката в MotoGP.

Йохан Зарко поднесе късна изненада, като изпревари доста пилоти в последната обиколка, за да завърши четвърти, докато Алекс Маркес финишира пети.

Испанецът Педро Акоста с Калекс спечели състезанието в клас Мото 2.

Акоста водеше от началото до края на надпреварата и измина 160.4 км за 36:04.1930 минути.

Така той записа четвърта победа в този клас, трета в Портимао и общо десета в кариерата си.

Арон Канет (Испания) с Калекс остана втори на 1.358 секунда, а трети на 4.460 е Тони Арболино (Италия) с Калекс.

В клас Мото 3 триумфира 17-годишният Даниел Олгадо С КТМ, който финишира за 34:27.0610 минути и взе първа победа в кариерата си.

Втори остана друг испанец Давид Муньос с КТМ с пасив от 160  стотни, а трети на 175 стотни е Диого Морейра (Бразилия) с КТМ.