София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция взе и Лигата на нациите

Карим Бензема и Килиан Мбапе точни за "петлите"

3 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Световният шампион Франция обърна Испания до 2:1 на финала от турнира Лига на нациите, който се играе в Милано. Микел Оярсабал даде преднина на "Ла Фурия" в 64-ата минута, след което Карим Бензема в 66-ата и Килиан Мбапе в 80-ата бяха точни за "петлите".

Това е първата среща между двата отбора от повече от 4 години. Последният двубой испанците спечелиха с 2:0 в контрола в Париж - през март 2017 г.

Припомняме, че на полуфиналите Франция елиминира Белгия след драматичен обрат с 3:2, а "Ла Фурия" надви Италия с 2:1. По-рано днес, италианците спечелиха третото място, побеждавайки с 2:1 белгийците.

 

17-годишният талант от Барселона Мартин Паес Гавира - Гави отново е титуляр в селекцията на Луис Енрике. Младокът дебютира за мъжкия отбор на Испания на полуфинала с Италия и се превърна в най-младия играч, който някога е обличал екипа на "Ла Фурия" - на 17 години и 62 дни.

"Петлите" стартираха по-активно. В шестата минута Погба изведе много добре Бензема, въпреки че останаха сериозни съмнения за засада. Нападателят на Реал (Мадрид) заобиколи Унай Симон, но се забави с изстрела и опита да подаде на съотборник, но Аспиликуета изби топката. В 12-ата минута и испанците имаха възможност за гол. Феран Торес изведе Сарабия зад защитата, но ударът не бе достатъчно силен и Лорис се справи.

След половин час игра испанците претендираха за дузпа, но след проверка с ВАР стана ясно, че няма такава.

В края на първата част Дидие Дешан бе принуден да прави смяна заради контузия на Рафаел Варан. В игра за "петлите" влезе Дайо Упамекано.

Второто полувреме стартира с шанс за "Ла Фурия". Футболистите на Луис Енрике организираха добра атака, като Mикел Оярсабал се размина с топката.

В 64-ата минута Тео Ернандес нацели гредата на вратата на Унай Симон, а секунди по-късно испанците поведоха чрез Оярсабал, който овладя пас на Бускетс и прониза Юго Лорис - 1:0      

. Радостта на "Ла Фурия" обаче не трая дълго. Не бяха изминали и две минути, когато "петлите" изравниха. Погба подаде на Мбапе вляво, той насочи топката към Бензема, а нападателят на Реал (Мадрид) отправи неспасяем удар в горния ляв ъгъл на вратата на Симон - 1:1.

 

Французите заиграха още по-активно. На два пъти удари на Мбапе не затрудниха Симон, а Бензема прати топката в ръцете на вратаря.

В 73-ата минута Родри отправи далечен изстрел, след рикошет в крака на съперник топката прелетя високо над вратата на Лорис. Двата отбора заиграха още по-открито и положенията започнаха да се редуват. В 80-ата минута Франция стигна до пълния обрат. Тео Ернандес проби отляво и с чудесен пас в коридор изведе Мбапе. Звездата на ПСЖ залъга Унай Симон и прокара топката под плонжа му за 2:1. При ситуацията останаха съмнения за засада, но и след проверката с ВАР попадението бе зачетено и "петлите" поведоха с 2:1.

В 88-ата минута Бускетс подаде на Маркос Алонсо, който обаче не успя да нанесе хубав завършващ удар. Секунди след това Оярсабал стреля от воле, Лорис реагира блестящо и успя да спаси.

Последва контраатака на французите, която завърши с изстрел на Мбапе, но право в ръцете на Симон.