София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гол от дузпа в 99-ата минута спаси Пирин срещу Берое

До края на двубоя нямаше повече опасности пред някоя от двете врати и така мачът завърши без победител

11 месецаФутбол 4 Симеон Кисьов

Изключителна драма се разигра в двубоя между Берое и Пирин от 34-ия кръг на efbet Лига, който завърши при резултат 1:1.

Старозагорци поведоха в резултата в 31-ата минута, когато младият им талант Васил Василев вкара с удар извън наказателното поле, а топката рикошира и в крака на Раян Сенхаджи преди да влезе в мрежата на гостите. В 99-ата минута Пирин изравни чрез Даниил Кондраков, който реализира дузпа, която бе отсъдена от съдията Кристиян Колев след консултация с ВАР за игра с ръка на Сана Гомеш в наказателното поле. В ситуацията бранителят на Берое бе изгонен с втори жълт картон за репликиране на рефера.

Така нито един от двата отбора не успя да си подсигури оставането в елита на България и през следващия сезон, тъй като Берое е на 12-о място с 32 точки, а Пирин е на точка зад него на 13-ата позиция, като старозагорци са на 3 точки над намиращия се на опасната 14-а позиция Хебър, който има по-добри показатели в мачовете срещу тима на Николай Киров.

Преди началото на мача бе запазена минута мълчание в починалия преди няколко дни легендарен ръководител на Берое Бончо Мерджанов.

Самият мач започна спокойно, като Берое владееше повече, но атаките на Пирин бяха по-остри.

В 18-ата минута, след неуспешно изпълнен пряк свободен удар за гостите, последва бърза контраатака за Берое. Топката стигна до Васил Василев, който нахлу в наказателното поле, но там Максим Ковальов скъси разстоянието до него, покри близкия си ъгъл и спаси удара на младока.

Последваха по-силни минути за тима на Христо Янев, който притисна своя съперник в търсене на първо попадение.

След половин час игра обаче, заралии осъществиха опасна атака, при която Серкан Юсеин стреля от границата на наказателното поле, но Ковальов спаси.

Минута по-късно обаче Берое поведе в реултата. Топката стигна до Васил Василев, който с удар от около 20 метра порази вратата на Пирин. При удара му топката срещна и крака на Раян Сенхаджи, който опита да изчисти, но вместо това направи стража зад себе си безпомощен - 1:0 за Берое.

След това попадение гостите опитаха да изнесат играта в половината на Берое, но по-опасните ситуации бяха пред Ковальов. До края на първата част обаче повече попадения не паднаха и така Берое се оттегли на почивка с гол аванс.

Второто полувреме започна с чудесно положение за заралии. В 50-ата минута Симеон Мечев центрира от ъглов удар към близката греда, където Клайдер Машедо изпревари защитата на гостите и стреля с глава, но топката рикошира в напречната греда след намеса на стража на "орлетата".

Три минути след това Серкан Юсеин открадна топката от Андрей Йорданов и подаде към Симеон Мечев, който фронтално срещу вратата стреля неточно.

След това играта се накъса и се наложи на съдията Кристиян Колев да показва няколко жълти картона. Все пак в 66-ата минута Иван Гошев трябваше да се намесва, след като Даниил Кондраков стреля силно от дистанция.

Тимът на Христо Янев опита да притисне своя съперник, но така Берое получи шансове да контраатакува. В 88-ата минута Пирин сбърка и топката стигна до Тонислав Йорданов, чийто шут от дъгата на наказателното поле бе спасен от вратаря.

В 7-ата минута на добавеното време обаче Пирин получи правото да изпълни дузпа, която съдията Кристиян Колев отсъди след намесата на ВАР. До нея се стигна, след като Сана Гомеш докосна топката с ръка, след като бе на стената при изпълнението на пряк свободен удар. Защитникът на Берое бе бесен от решението на съдията и недоволстваше бурно, заради което бе изгонен с втори жълт картон.

Зад топката на бялата точка застана Даниил Кондраков, който в 99-ата минута с безкомпромисен удар напави резултата 1:1.

Това решение на съдиите породи гневна реакция от феновете на Берое, част от които опитаха да нахлуят на пистата, за да се разправят със съдиите. Някои от тях успяха да стигнат до пистата, но органите на реда бързо ги върнаха на трибуните и така привържениците не успяха да стигнат до скамейките.

До края на двубоя нямаше повече опасности пред някоя от двете врати и така мачът завърши без победител.

В последния кръг старозагорци ще се изправят срещу Хебър в Пазарджик на 5 юни от 18:30 часа, докато „орлетата“ ще приемат Спартак Варна на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград по същото време.