София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Григор Димитров помете 11-ия в света за първа победа на трева за сезона

Димитров с феноменален втори сет и знаменит обрат от 0:40 в третия

2 годиниТенис 5 Симеон Кисьов

Григор Димитров победи 11-ия в ранглистата на АТП и миналогодишен финалист Камерън Нори (Великобритания) с 2-1 (6:7 (2:7), 6:1, 6:4) за точно два часа в среща от турнира в Куинс клъб (Лондон), първа за българина от сезона на трева. Победата е първа за Гришо в третия мач срещу Нори, като досега българинът нямаше спечелен нито един сет.

Първият сет протече равностойно, а всеки печелеше подаванията си. Нито един от двамата нямаше възможност за пробив до края на сета и при 6:6 се стигна до тайбрек. В него Нори проби Димитров за 2:1, но българинът му го върна за 2:3. Британецът обаче записа втори пробив в следващия гейм и дръпна с 4:2, а след това и с 5:2, след като за трети път записа точка при сервис за Димитров. Нори спечели следващите си две сервирания за крайното 7:2 в тайбрека.

Втората час беше изцяло в полза на българина, който поведе с 4:0 за 15 минути след два пробива. Резултатът стана 5:0 след сервис на Гришо, но Нори записа гейм на нула за 5:1. Димитров не допусна грешка при свой сервис и взе сета с 6:1.

Решителният трети сет стартира в размяна на геймове, като при 2:1 в полза на Нори, британецът пропусна да пробие Димитров. В следващия гейм Гришо излезе напред в резултата (3:2), възползвайки се от третия си брейкбол при сервис на британеца. Българинът поведе с 4:2 след гейм на нула, но Нори намали за 4:3. Следващият гейм се оказа решаващ в мача, тъй като Григор успя да спечели гейм за 5:3, макар да губеше с 0:40. Димитров имаше мач пойнт в следващия гейм, но не успя да затвори мача и трябваше да сервира при 5:4 в своя полза.

В следващия кръг българинът ще срещне победителя от срещата Пол Джъб срещу Ботик Ван Де Зандсхулп.