София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хърватия разплака Бразилия

Пропуск на Родриго от бялата точка и удар в гредата на Маркиньос провалиха Бразилия срещу Хърватия

1 годинаФутбол 2 Симеон Кисьов

Хърватия победи големия фаворит на Световното първенство Бразилия с 4:2 след дузпи (1:1 в продълженията и 0:0 в редовното време) в 1/4-финал от Мондиала в Катар и ще срещне победителя от двубоя Нидерландия и Аржентина (21:00 часа тази вечер) на полуфинал.

Първата част предложи много борба и малко чисти положения за гол, а бразилците първи имаха възможност да обстрелват вратата на съперника, но ударът на Винисиус не доведе до проблеми.

Хърватите отвърнаха в 13-ата минута след опасна атака по дясното крило, но Перишич не успя да насочи добре топката.

Бразилия създаде напрежение пред вратата на Хърватия в 20-ата минута, когато Винисиус, а малко след него и Неймар опитаха удари към Ливакович.

Хърватите отговориха с пробив на Перишич, след който обаче последва твърде разочароващ удар. Минути преди края на първата част Неймар стреля от фаул, но без проблем за хърватския вратар.

Второто полувреме започна вихрено за Бразилия и тимът на Тите създаде две добри възможности в рамките на три минути, но удар към вратата бе спасен, а претенциите за дузпа на "селесао" не бяха уважени.

По-малко от десет минути след това Неймар пропусна най-чистото положения в мача, излизайки очи в очи с Ливакович. Тите освежи отбора си с Антони и Родриго, появили се на местата на Рафиня и Винисиус Жуниор.

Бразилия пропусна нова чудесна възможност за гол, но Пакета не успя да преодолее вратаря на хърватите.

Четвърт час преди края Неймар за пореден път се озова в добра позиция, но Ливакович спаси удара му. Няколко минути по-късно стражът стори същото и при удар на Пакета.

Редовното време завърши при 0:0 и победителят трябваше да бъде решен след продължение и евентуално дузпи.

Множество нарушения и малко голови положения белязаха първото продължение. Педро за Бразилия в 101-ата минута и Брозович две минути след това пропуснаха най-чистите положения през първите 15 минути.

В последната минута на продължението звездата на Бразилия Неймар направи двойно подаване с Лукас Пакета, преодоля Ливакович и откри резултата (1:0). Така той изравни Пеле по голове с националната фланелка - по 77 за двамата.

Хърватия тръгна малко по-смело напред във второто продължение и това даде резултат в 117-ата минута, в която Бруно Петкович засече топката на границата на наказателното поле и след рикошет я прати във вратата за 1:1.

До края Каземиро пропусна добра възможност за Бразилия, но Ливакович спаси и победителят от мача трябваше да бъде решен с дузпи.

Там пропуск на Родриго от бялата точка и удар в гредата на Маркиньос провалиха "селесао" и класираха хърватите на полуфинал.

Припомняме, че хърватите се класираха за 1/4-финалите именно след дузпи (1:1 с Япония в редовното време), докато Бразилия се справи убедително с 4:1 срещу Южна Корея.