София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КОЙ, КАК И ЗАЩО СЪЗДАДЕ ВИСШАТА ЛИГА?

23 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЙ-КОМЕРСИАЛНОТО ПЪРВЕНСТВО

пропускане
9 годиниЛюбопитно 81 Телевизия Евроком

Английската Висша лига е най-гледаемото и популярно първенство в света. Създаването й през 1992 г. промени изцяло футбола на Острова. Ето как ерата на Висшата лига повлия на футбола в страната.

НАЧАЛОТО

В края на 80-те английският футбол изживява криза. След трагедията на Хейзъл през 1985 г., в която загиват 39 души, английските отбори са извадени от европейските турнири за срок от пет години. В резултат на това много водещи английски футболисти заиграват в чужбина. По трибуните пък е развито хулиганството за сметка на условията за игра.

През 1989 г. 96 души загиват на Хилзбъро по време на мач между Шефилд Уензди и Ливърпул. Лорд Джъстис Тейлър съставя доклад с цел да се открият причините за случилото се. В резултат на доклада всички стадиони се реконструират със седалки, премахват се преградите между секторите. Модернизирането на стадионите води и до по-висока посещаемост.

Още в края на 80-те представителите на „голямата петорка“ (Арсенал, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Евертън) организират срещи, на които обсъждат идеята за „нова Суперлига“. Целта на грандовете е да се отделят от Футболната лига, за да получават по-големи доходи от ТВ права. Докато елитът на Англия играе под егидата на Футболната лига, приходите се разпределят между първите четири дивизии.

За да организират новото първенство, клубовете са подкрепени от ФА, която цели да отслаби влиянието на Футболната лига. Към първоначалната петорка впоследствие се присъединяват Уест Хем, Нотингам, Астън Вила, Нюкасъл и Шефилд Уензди. През 1988 г. десетте тима се опитват да се отцепят от лигата, но накрая се договарят за по-изгодни телевизионни права с ITV.

Отцепването става факт чак през 1991 г. На 17 юли е подписан договор, с който всички тимове от Първа дивизия създават Висшата лига. Новият шампионат има независимост при подписване на спонсорски и телевизионни договори.

През 1992 г. Скай купува правата за излъчване на първенството за пет години срещу 300 милиона паунда. Макар че някои тимове желаят да удължат договора с ITV, мнозинството гласува за Скай. Телевизията на Рупърт Мърдок разпространява мачовете чрез сателитно излъчване, а нейн представител е собственикът на Тотнъм Алан Шугар.

ПАРИТЕ

Докато през 1988 г. ITV закупува правата за 4 години за 44 милиона, то през 1997 г. те вече струват 670 милиона паунда. Днес ТВ правата на Висшата лига струват над 5 милиарда паунда! От наградния фонд на турнира пък през сезон 2014/15 шампионът Челси заработи 99 милиона лири. За сравнение последният КПР спечели „само“ 64.8 милиона.

Отборите от Висшата лига регистрират стотици милиони евро чисти доходи, в резултат на правилен маркетинг – доходи от ТВ права, спонсорски контракти, реклами, турнета в далечни страни. През 2014 г. Манчестър Юнайтед има 508 милиона евро приход, а градските съперници от Манчестър Сити – 414 милиона. В престижната класация по приходи на Делойт в топ 30 присъстват общо 14 английски тима.

Нека обърнем внимание и на трансферите – в ерата на Футболната лига рекордна покупка е Браян Робсън, който преминава в Манчестър Юнайтед за 1.5 милиона паунда. За сравнение рекорда на Висшата лига е Анхел ди Мария. Той подписа с „червените дяволи“ за 60 милиона паунда – 40 пъти по-скъпо!

Заплатите на самите футболисти също са колосални. През 1993 г. средното годишно възнаграждение на футболист е 75 000 паунда. А в наши дни заплата от 250 000 седмично не е нищо чудно. Най-големите футболни звезди заработват десетки милиони на сезон.

Влагането на капитали създава едно по-конкурентоспособно първенство, в което се привличат големи имена.

ФУТБОЛИСТИТЕ

В самото начало на 90-те години трансферните цени на звездите на старата Първа дивизия са около 5 милиона паунда. Днес някои играчи като Рахим Стърлинг са оценени на 50 милиона! Възможностите за скъпи покупки позволяват дори на по-малки клубове да привличат добри играчи. Например, в Болтън на Сам Алърдайс играха Фернандо Йеро, Юри Джоркаеф, Джей-Джей Окоча, Никола Анелка.

По този начин тимовете от средата на таблицата могат се представят достойно в Европа и да вдигнат коефициента на Англия в ранглистата на УЕФА. Отбори като Мидълзбро и Фулъм играха финал в Лига Европа без да имат кой знае какви успехи в местното първенство.

Множеството чужденци са както предимство, така и недостатък. Благодарение на тях Висшата лига се популяризира в цял свят дори в страни, където футболът не е национален спорт. Бенджани Мваруваи и Сун Джихай бяха с основен принос за популяризирането на играта съответно в Зимбабве и Китай. От друга страна, това ограничава възможността за налагането на местни кадри, от което страда английският национален отбор. Не всеки клуб развива собствената си школа.

Футболистите пък се превръщат в знаменитости. Те са пример за подражание, рекламни лица, посланици на различни каузи, а медиите следят всичко най-интересно около личния им живот. Играчи като Ерик Кантона, Джанфанко Дзола, Дейвид Бекъм, Кристияно Роналдо се превърнаха в запазена марка на английския футбол.

КЛУБОВЕТЕ

В старата първа дивизия доминират Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Арсенал. Днес в спора за титлата се включват и нови играчи. Челси и Манчестър Сити са клубове, рожби на комерсиализацията. Благодарение на парите, вложени съответно от Роман Абрамович и шейх Мансур, двата клуба изградиха многомилионни селекции, с които да се борят за трофеи. Резултатите са налице - за 11 години Челси спечели 15 трофея, сред които Шампионската лига, Лига Европа и 4 пъти Висшата лига. Сити пък може да се похвали с две шампионски титли, Купа на лигата и Къмюнити Шийлд.

През 2008 г. Англия си връща първото място в ранглистата на УЕФА, където не е била от началото на 80-те години. Това доказва, че Висшата лига постига своята цел – да се върне доминацията на английския футбол и клубовете да са конкурентоспособни в Европа. Ерата на Висшата лига донесе на английските тимове 4 трофея от Шампионската лига, а 5 пъти английски отбор загуби финала в най-комерсиалния европейски турнир. В Купа на УЕФА/Лига Европа два пъти триумфира тим от Острова, а три пъти тим от Англия беше на финал. Изцяло английският финал на Шампионската лига през сезон 2007/08 между Челси и Манчестър Юнайтед беше кулминацията на английското футболно господство.

Създаването на Английската висша лига позволи на клубовете да се издигнат на едно ново ниво, съответстващо на съвременния европейски футбол.

Автори: Кристиян Кръстева и Денис Олегов