София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Куартараро си върна водачеството в MotoGP

Любопитно е, че и трите победа на французина са на испанска земя, тъй като до момента той триумфира в двете откриващи сезона надпревари на „Херес“

4 годиниМоторни 2 Симеон Кисьов

Фабио Куартараро (Petronas Yamaha SRT) се поздрави със своята трета победа от началото на сезона в MotoGP, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Каталуния. Любопитно е, че и трите победа на французина са на испанска земя, тъй като до момента той триумфира в двете откриващи сезона надпревари на „Херес“. Втори и трети на „Каталуния“ днес останаха пилотите на Suzuki Жоан Мир и Алекс Ринс, докато петицата допълниха Франко Морбидели (Petronas Yamaha SRT) и Джак Милър (Pramac Ducati).

С победата си днес, Куартараро си върна водачеството в генералното класиране, след като досегашният лидер Андреа Довициозо (Ducati), бе замесен в инцидент със своя съотборник Данило Петручи и Йоан Зарко (Avintia Ducati) и отпадна още на втория завой на надпреварата. Една от основните причина за отпадането на Дови бе неговата 17-та стартова позиция, от която той започна състезанието.

Във временното класиране Куартараро има актив от 108 точки и води с осем пред Мир, докато трети е Маверик Винялес (Yamaha), който изостава на 18 точки спрямо своя бъдещ съотборник. След днешното си отпадане, Довициозо се смъкна на четвърто място във времнното класиране, с изоставане от 24 точки спрямо лидера.

От първа позиция за първи път в своята кариера днес потегли Морбидели, а компания на първа редица на италианеца правиха неговият настоящ съотборник Куартараро и бъдещият му такъв Валентино Роси (Yamaha).

От втора редица надпреварата започнаха Милър, Маверик Винялес (Yamaha) и Зарко, докато от трета това направиха Пол Еспаргаро (КТМ), Мир и Петручи.

И тримата пилоти, стартиращи от първата редица, заложиха на еднакъв избор на гуми, като и тримата избраха меки предни и задни сликове на Мишлен. Подобен бе и изборът на всички пилоти, които застанаха на старт днес, като това бе продиктувано от ниската температура на асфалта.

Старт на състезаниетоНай-добро потегляна направи Морбидели, докато от втора редица Милър изскочи втори още преди спирането за първия завой.

До края на първата обиколката, Роси и Куартараро успяха да минат пред Милър, с което затвърдиха силното темпо на Yamaha на „Каталуния“.


Отпред след четири от общо 24-те предвидени тура, Морбидели водеше с преднина от 0.5 секунди спрямо Роси, който от своя страна бе на подобна дистанция пред Куартараро. Залепени за французина бяха Милър и Мир, които имаха известна преднина пред Пол Еспаргаро и вторият пилот на Suzuki – Ринс.

В началото шестата обиколка, Куартараро направи великолепна атака срещу Роси в края на дългата старт-финална права, която не остави шанс на Доктора и позволи на френския състезател да се изкачи на второто място на 0.4 зад своя съотборник.

Само три обиколки по-късно, Куартараро изпревари и Морбидели с идентична маневра като тази, която той приложи спрямо Роси.

В средата на състезанието, статуквото в челото бе запазено, докато по-назад Пол Еспаргаро изтърва предницата на своя KTM при опита си да изпревари Петручи в спирането за първия завой и това доведе до отпадането на испанеца.

В началото на 14-та обиколка, Морбидели направи подобна грешка като тази на по-младия от братята Еспаргаро, но за разлика от него италианският състезател успя да задържи мотора си изправен и загуби само една позиция спрямо Роси.


След своята грешка, Морбидели бе на над 1.5 секунди от Роси, но Доктора загуби контрол над своя мотоциклет във втория завой на следващата обиколка и отпадна от състезанието. Това промотира пилота на Petronas Yamaha SRT обратно на второ място, докато Мир бе успял да изпревари Милър и се намираше на трета позиция.

Шест обиколки преди финала, разликата между първите двама бе цели 3.4 секунди, докато Мир започна драстично да скъсява разликата между себе си и Морбидели, която бе само 0.6 секунди.

В началото на предпоследната обиколка, Мир успя да мине пред Морбидели, като изоставаше с 2.5 секунди от Куартараро. В средата на същия тур и Ринс успя да мине преди италианския пилот на Petronas Yamaha SRT.

Край на състезаниетоКуартараро се поздрави със своята трета победа от началото на сезона, докато подиума допълниха пилотите на Suzuki Мир и Ринс, а петицата бе запълнена от Морбидели и Милър.

Следващата надпревара в MotoGP ще се за Гран При на Франция на пистата „Льо Ман“, където за първи път през тази година ще бъдат допуснати фенове по трибуните. Уикендът във Франция ще се проведе между 9 и 11 октомври.