София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Левски победи Академия Пандев с 3:1

Билал Бари и Роналдо герои за "сините" в битката за купа „Георги Соколов“

2 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Левски срази северномакедонския вицешампион Академия Пандев с 3:1 в контролна среща и спечели първия трофей „Георги Соколов“. Роналдо (6) вкара първия гол, а Билал Бари (34, 70) добави два преди Саша Пандев (82) да оформи крайния резултат с почетно попадение за гостите. Това бе трета проверка за "сините" през това лято, след като вече направиха равенство 1:1 със Септември (София) и победиха Пирин с 2:1.

След спокойно начало в 6-ата минута „сините“ се възползваха от първата си голова възможност. Уелтън се измъкна по левия фланг напредна и с остро подаване успоредно на голлинията намери Роналдо, а бразилският нападател засече и от няколко метра вкара за 1:0. Четири минути след това Ивелин Попов получи травма и беше изваден принудително. На негово място се появи Билал Бари.

В средата на първата част Уелтън пропусна много добра възможност да удвои преднината на домакините. Илиян Стефанов направи чудесен пробив отдясно, след което намери с остро подаване бразилеца, който стреля в напречната греда. Последва добавка на бразилеца с глава, но право в ръцете на Марио Йовановски.

Десет минути по-късно „сините“ удвоиха преднината си. Появилият се на терена на мястото на Ивелин Попов – Билал Бари се разписа за 2:0 след центриране на Анте Блажевич от десния фланг.

В началото на втората част Академия Пандев пропусна да намали изоставането си. Мартин Гьоргиевски се вклини между двамата централни защитници на Левски и засече с глава центриране в наказателното поле, но прати топката над вратата на Пламен Андреев.

"Сините" продължиха да играят силно и на два пъти в рамките на няколко секунди Уелтън беше близо до трети гол. Бразилското крило първо беше изведен на чиста позиция, но стреля в аут. След това той проби през центъра и стреля от границата на наказателното поле, но на сантиметри над напречната греда.

В 70-ата минута Преслав Бачев получи страхотна възможност да се разпише, но прати топката покрай целта, а след рикошет „сините“ имаха правото да бият корнер. При центрирането топката достигна до Билал Бари, който от близко разстояние вкара втория си гол в мача за 3:0.

В 82-рата минута гостите намалиха изоставането си, след като братът на Горан Пандев – Сашко, получи подаване от Зоран Ивановски и с лекота преодоля Пламен Андреев за 3:1. Малко след това Пандев беше изведен зад защитата на Левски, но ударът му в близкия ъгъл беше отразен от Андреев. До края на мача нямаше други интересни положения и "сините" спечелиха първото издание на купа "Георги Соколов".