София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛЮИС ХАМИЛТЪН СПЕЧЕЛИ ГРАН ПРИ НА КАНАДА

РОЗБЕРГ ВТОРИ, БОТАС ТРЕТИ

пропускане
9 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Люис Хамилтън спечели състезанието, в което финишира от полпозишън, и победи съотборника си Нико Розберг в битката за Гран при на Канада. На третото стъпало на подиума на "Жил Вилньов" се качи пилотът на Уилямс Валтери Ботас, който надви сънародника си Кими Райконен. До петото място се добра Себастиан Фетел с Ферари, който така и не можа да настигне съотборника си, но се възстанови от трагичната си стартова позиция.
Другият пилот на Уилямс - Фелипе Маса, остана шести пред Пастор Малдонадо. Топ 10 затвориха Нико Хюлкенберг, Даниил Квят и Ромен Грожан.
Люис Хамилтън направи силен старт и поведе колоната без проблем още след първия завой, а неговият съотборник Нико Розберг опази гърба му от налитащия Кими Райконен. Пилотът на Ферари от своя страна трябваше да задържи зад себе си Валтери Ботас. По-назад на стартовата решетка Себастиан Фетел успя да навакса няколко позиции, които малко по-късно отборът му изгуби с 6.6-секундния питстоп, който му причиниха.След първата обиколка Хамилтън водеше пред Розберг с една секунда, а Бътън влезе да изпълни наказанието си преминаване през питлейна. В четвъртата обиколка Фетел вече се бореше с Фернандо Алонсо за позиция, но пилотът на Макларън успя само да го подразни и да принуди Фетел да допусне грешка. Две обиколки по-късно красива битката направиха и Фелипе Маса с Уилямс и Маркус Ериксон със Заубер, която завърши без контакт на косъм и в полза на Маса. В 18-ата Дженсън Бътън продължаваше да се оплаква от своя двигател, а в следващите обиколки се стигна и до битка между бившия и настоящия пилот на Ферари - Фернандо Алонсо с Макларън и Себастиан Фетел.
в 27-ата обиколка Кими Райконен влезе в бокса за нови гуми и излезе четвърти, но допусна грешка при фибата и се завъртя зрелищно. "Точно като миналата година", изкрещя Кими по радиото на инженера си.
След него за нови гуми влязоха и Ботас, Хамилтън и Розберг.  В това време Себастиан Фетел настигна Пастор Малдонадо и му отне седмата позиция, повеждайки битка с Фелипе Маса. Тогава пилотът на Уилямс все още не беше влизал в бокса за нови гуми и Ромен Грожан го изпревари при последния шикан.През цялото това време двамата пилоти на Мерцедес водеха твърде удобно колоната и в 38-ата обиколка инженерът на Нико Розберг му съобщи, че трябва да пести спирачките си и да ги пази още 10 обиколки, ако иска да атакува Хамилтън. Люис от своя страна трябваше да внимава с разхода си на гориво и да се пази от приближаващия си съотборник.
В 44-ата обиколка надпреварата между Фетел и Нико Хюлкенберг, започнала няколко обиколки по-рано, приключи със завъртане на пилота на Форс Индия. "Нямаше как, иначе щяхме да се ударим", докладва Нико по радиото. Себастиан също каза: "Не съм го докоснал, не съм го докоснал. Къде е Хюлкенберг?". Случилото се бе разгледано от стюардите, които решиха, че няма нужда от наказания.
Четири обиколки по-късно от състезанието отпадна Фернандо Алонсо заради загуба на мощност. Същото се случи със съотборника му в 59-ата обиколка и така отпадането за Макларън в Канада се оказа двойно.
Малко преди отпадането на Алонсо пилотът на Лотус Ромен Грожан удари Уил Стивънс с Менър в опит да го изпревари, за което бе наказан с пет секунди. "Той ме удари", заяви гръмко французинът на отбора си, но като че ли и те не му повярваха.
В последния етап от състезанието разликата между Хамилтън и Розберг беше 1.1 секунди, а миналогодишният победител Даниел Рикардо се бореше с Карлос Сайнц младши за 12-ото място. Третият - Валтери Ботас, бе успокоен от инженера си, че ако Кими Райконен продължава да се движи в с това темпо, ще го настигне точно след края на надпреварата. Себастиан Фетел обаче, продължаваше да си проправя път напред и настигаше Кими, а разликата между Хамилтън и Розберг растеше, защото и двамата пестяха гориво. До 69-ата обиколка дистанцията беше 3.6 секунди, а в 70-ата всичко приключи. Люис Хамилтън спечели състезанието, Нико Розберг финишира втори и така Мерцедес си тръгнаха с двойна и безпроблемна победа.