София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ливърпул се изравни с лидера

Мърсисайдци надвиха Шефилд Юнайтед на „Анфийлд“

3 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Шампионът Ливърпул направи обрат и победи гостуващия Шефилд Юнайтед с 2:1 в мач от шестия кръг на английската Висша лига и се изравни по точки с лидера и градски съперник Евертън.

В началото Александър-Арнолд опита да изненада стража на гостите от пряк свободен удар от далечна дистанция, но Рамсдейл изби в корнер.

В 11-ата минута Фабиньо направи шпагат срещу Макбърни около границата на наказателното поле. Съдията Майк Дийн първо даде пряк свободен удар, но след намесата на ВАР реферът реши, че нарушението е на линията, което не се видя от повторенията. Така се стигна до дузпа за гостите, а в 13-ата минута Сандер Берге бе точен от бялата точка за 0:1. Девет минути след това при центриране на Балдок топката срещна ръката на Робъртсън в наказателното поле, но този път „остриетата“ не получиха дузпа.

Макбърни пропусна две чудесни възможности да удвои аванса на гостите, а в 38-ата минута те отново имаха претенции за дузпа, след като Берге падна в наказателното поле след съприкосновение с крака на Жота. Майк Дийн и ВАР обаче решиха, че няма основания за нов 11-метров наказателен удар.

Три минути след това Ливърпул изравни. Хендерсън центрира отдясно, Мане засече с глава, а Рамсдейл изби, но не успя да се намери при добавката на Роберто Фирмино за 1:1. Секунди по-късно Мохамед Салах се озова сам срещу стража на гостите, но не успя да го преодолее, а освен това се оказа, че е бил и в положение на засада.

След почивката в 62-ата минута Салах вкара хубав гол, след като овладя добре центриране на Александър-Арнолд у незабавно стреля от въздуха, но попадението не бе признато заради засада. Две минути след това Диого Жота засече с глава перфектно центриране отдясно на Садио Мане и направи обрата пълен – 2:1.

До края на мача „червените“ контролираха ситуацията на терена и не позволиха на гостите да стигнат до изравнително попадение.

С успеха си Ливърпул събра 13 точки, но остава втори заради по-слабата си голова разлика от тази на градския съперник Евертън. Шефилд Юнайтед е предпоследен с една точка.