София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макларън напомни за историята си и показа MCL60

Премиерата се състоя в централата на тима в Уокинг и в нея участваха пилотите Ландо Норис и Оскар Пиастри, както и шефовете на тима Зак Браун и Андреа Стела

1 годинаМоторни 9 Симеон Кисьов

Макларън представи новия си автомобил за сезон 2023 във Формула 1 – MCL60, като с него тимът отбелязва и 60 години от основаването си от легендата Брус Макларън. Премиерата се състоя в централата на тима в Уокинг и в нея участваха пилотите Ландо Норис и Оскар Пиастри, както и шефовете на тима Зак Браун и Андреа Стела.

Макларън запазва основните си цветове от миналия сезон – папая оранжево и синьо, а MCL60 има интересни елементи, сякаш заимствани от колите на Ред Бул и Ферари от миналия сезон.

„Много се радваме, че даваме началото на сезон 2023 с Ландо и Оскар, нашият нов пилот и отбелязваме 60 години от основаването на Макларън Рейсинг – заяви на церемонията Зак Браун. – Тази година за нас карат много вълнуващи пилоти. Ландо е интелигентен и уверен в себе си пилот с отлично темпо, а Оскар е един от най-големите развиващи се таланти в моторните спортове.”

Андреа Стела поема ролята на шеф на тима след напускането на Андреас Зайдъл, като Стела работи в тима от 2015, когато пристигна в Уокинг с Фернандо Алонсо.


„За мен е чест да съм начело на Макларън в 60-я юбилеен сезон на тима – заяви Стела. – Ние сме екип от отдадени на работата си талантливи хора и нямаме търпение да пуснем MCL60 в състезанията, след всички усилия и усилената работа, която свършихме през зимата.”

Стела допълни, че очаква прогрес към челото на класирането и благодарение на работата, свършена от доставчика на двигатели и скоростни кутии на тима – Мерцедес.