София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Макларън представи своя болид във Формула 1 за 2021 година

Британският тим ще използва двигатели на Мерцедес за първи път от 2014 насам

3 годиниМоторни 3 Симеон Кисьов

Отборът на Макларън стана първия отбор във Формула 1, който представи своя болид за сезон 2021 в най-високо технологичния автомобилен шампионат на планетата. Това се случи по време на онлайн церемония, на която заради пандемията от коронавирус присъстваха само двамата пилоти на тима Ландо Норис и Даниел Рикардо, ръководителят на отбора Андрес Зайдъл, както и изпълнителния директор на Макларън Зак Браун.

MCL35M е еволюция на миналогодишния MCL35, с който тимът завърши на третата позиция в конструкторския шампионат, тяхното най-добро класиране от 2012 година насам. Основната разлика спрямо миналогодишния болид е под капка, където вече има задвижваща система на Мерцедес, вместо така на Рено, каквато базираният в Уокинг тим използва през последните три години.

Визуално основната разлика е в задната част на болида, където подът е значително по-малък, заради нови за 2021 правила, ограничаващи нивата на аеродинамично притискане. Други промени са в размерите на въздушните кутии на задните спирачки, както и в дифузьора.

Британският тим за четвърта поредна година залага на основен цвят „Папая“, като промените спрямо миналогодишната визия са минимални.

MCL35M за първи път ще излезе на пистата на „Силвърстоун“ в рамките на следващите дни, където тимът ще проведе един от разрешените си два филмови дни. Той ще бъде използван и за шейкдаун на колата, в който ще бъде проверено дали всички системи работят изрядно преди шасито да бъде откарано в Бахрейн, където ще се проведе и официалната предсезонната подготовка между 12 и 14 март.