София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Макс Верстапен спечели Гран при на Канада

Макс Верстапен финишира пред Карлос Сайнц за шеста победа този сезон, Хамилтън остана трети

2 годиниМоторни 7 Симеон Кисьов

Световният шампион и пилот на Ред Бул Макс Верстапен ликува с победата в Гран при на Канада и записа шеста победа от началото на сезона, увеличавайки аванса си на върха във временното класиране.

Надпреварата се завърна в календара на Формула 1 след двугодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус, а втори финишира Карлос Сайнц с Ферари. Освен втората позиция, Сайнц спечели и бонус точки за най-бърза обиколка в състезанието. На почетната стълбичка се качи и седемкратния световен първенец Люис Хамилтън с Мерцедес.

Верстапен стартира от първата позиция и удържа атаката на Фернандо Алонсо с Алпин, а Карлос Сайнс се залепи зад тях и в четвъртата обиколка излезе втори. Люис Хамилтън дълго време не успяваше да изпревари Алонсо, но испанецът най-накрая отстъпи и третата позиция.

Серхио Перес с Ред Бул получи дефект в скоростната кутия и отпадна, а това предизвика намесата на автомобил на сигурността. Неговият съотборник Верстапен спря в бокса по време на паузата и Сайнц оглави класирането в деветата обиколка. Последвалите рекордни сектори с новите гуми придвижиха Верстапен пред Алонсо и в 21-ата обиколка нидерландецът отново бе пред Сайнц, който влезе в бокса под виртуален автомобил на сигурността след Мик Шумахер с Хаас.

Наказаният да стартира от дъното пилот на Ферари Шарл Льоклер лека-полека се изкачваше по стълбичката и след 1/3 от дистанцията вече бе на седмо място, изпреварвайки Валтери Ботас с Алфа Ромео. Хамилтън и Джордж Ръсъл изпревариха Алонсо за трето и четвърто място, а същото до преполовяването на състезанието направиха още съотборника на испанеца Естебан Окон и Льоклер. Верстапен поддържаше преднина от 8 секунди пред Сайнц на върха и в 44-ата обиколка влезе в бокса, за да може Сайнц да се върне на първото място. Нидерландецът излезе на пистата на сантиметри зад Хамилтън, но бързо изпревари британеца. Разликата между Верстапен и Сайнц в битката за първото място бе около 10 секунди при 25 обиколки до края.

В 49-ата обиколка автомобил на сигурността излезе на пистата заради инцидент с Юки Цунода от тима на АлфаТаури. Сайнц влезе в бокса за последна смяна на гуми, а Верстапен оглави класирането с 6 обиколки по-стари гуми, 15 до финала и заличена разлика между двата болида. Двамата водеха свирепа битка, но без успех за Сайнц. Верстапен удържа първото място и за първи път триумфира в Канада.

След шестата си победа за сезона Верстапен увеличи значително преднината си в класирането. Световният шампион вече е със 175 точки, Серхио Перес е втори със 129, а Шарл Льоклер е трети със 126 след петото си място. Следва Ръсъл със 111, след като завърши четвърти зад Хамилтън. Сайнц пък е пети в генералното класиране със 102 точки преди следващото състезание във Великобритания на 3 юли.