София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Манчини: Не смятам, че футболът в Италия се е възродил

Преди години казах, че за националния тим трябва да играят играчи, които са родени в Италия, но светът се промени

1 годинаФутбол 2 Симеон Кисьов

Носителят на европейската титла Италия започва квалификационния цикъл именно срещу тима, който победи на финала на Евро 2020 - Англия. “Адзурите” надделяха след изпълнение на дузпи срещу “трите лъва” на 12 юли в Лондон, но сега двата тима отново тръгват на поход към спечелването на място Евро 2024, което ще се проведе в Германия. Наставникът на Италия Роберто Манчини застана пред медиите и засегна някои интересни теми около футбола в своята страна, класирането на три отбора от Серия А на 1/4-финалите в Шампионската лига, което бе прието с много сериозен оптимизвъм и напрежението около себе си.

“Преди години казах, че за националния тим трябва да играят играчи, които са родени в Италия, но светът се промени. Всеки национален отбор в Европа и по света вече има футболисти, които идват от чужбина и в даден момент са могли да играят и за друг национален отбор. Ние също имаме такива, които играеха в нашите младежки формации, но след това предпочетоха своите родни страни. Аз вярвам, че феноменалните футболисти се раждат в Южна Америка, в страни като Бразилия и Аржентина, където децата все още играят футбол по улиците. В Италия това вече не е така и е проблем. Смятам, че децата трябва да излязат на терена и да се забавляват. В момента в Италия няма таланти, но има 4-5 по-млади футболисти, които могат да играят за националния тим. Пример за това е Вилфред Ньонто, който можеше да играе за отбори като Фиорентина и Сампдория, но е титуляр в Премиър лийг.

Не смятам, че футболът в Италия се е възродил, защото три отбора от Серия А са се класирали на 1/4-финалите в Шампионската лига. Може би това щеше да е така, ако на терена те пускаха 33 италианци, може би дори само 50% от това. Ако видите съставите на тези три отбора обаче, те имат седем или осем италианци общо. Не мисля, че това е особено много. Но не бива само да се оплакваме, реалностите са такива и трябва да ги приемем. Дори в “Примавера” има мачове, в които изобщо няма италиански футболисти на терена.

Аз трябва да намеря подходящите играчи и да имам дългосрочна визия. Ако видя игра, който може да стане важен, трябва да му повярвам, дори и да няма опит. Именно това направихме преди време с Дзаниоло. Ако дадеш шанс на играчите, те се отплащат. Когато нещата не вървят, то треньорите са първите, които плащат цената. Нещата се променят бързо и няма нищо сигурно. За съжаление не се класирахме за Световното първенство през миналата година, но това е отбор, който стигна финалната четворка на Лигата на нациите два последователни пъти. Трябва да изградим нещо важно и се опитваме да го направим,” заяви Роберто Манчини.