София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мерцедес показаха новия болид преди официалната премиера

Шампионите връщат сребристото в новия W12

3 годиниМоторни 20 Симеон Кисьов

Отборът на Мерцедес показа как ще изглежда претендентът им за световната титла при пилотите и конструкторите в стартиращия на 28 март сезон 2021 във Формула 1. Шампионите изненадващо загатнаха за визията на новия им болид в официалния Twitter акаунт на отбора преди официалната премиера, която ще се състои утре, заявявайки: "Извинявайте, но нямаме търпение. Гледайте премиерата на новия W12 във вторник".

На снимката новият W12 е без спонсорските лога, които ще променят визията му, но отсега може да се види промяната в дизайна в сравнение с миналогодишната „Черна стрела“. Отново преобладава черният фон, инспириран от борбата на голямата звезда на Мерцедес и Формула 1 Люис Хамилтън срещу расизма и неравенството, но в задната част и по-точно капака над двигателя отново се появява сребристият цвят, синоним на отбора до миналата година.

Официалното представяне на новия W12, претендент за осма поредна титла при конструкторите на Мерцедес, ще се състои утре и дотогава от тима са скрили от снимката най-важните новости в аеродинамиката след промените в правилата за 2021 година в задната част на болида и пода. На нея ще присъстват двамата пилоти на тима – осемкратният световен шампион Люис Хамилтън, съотборникът му Валтери Ботас, шефът и акционер в тима Тото Волф и други. Премиерата ще бъде предавана на живо в социалните канали на отбора.