София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Милър спечели в Япония, Баная не завърши на „Мотеги“

Австралиецът стартира седми на „Мотеги“, но още в първите обиколки успя да си проправи път до челото на колоната

2 годиниМоторни 5 Симеон Кисьов

Джак Милър направи едно невероятно каране и завоюва своята четвърта победа в кариерата в MotoGP и първа такава от Гран При на Франция миналата година, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Япония. Австралиецът стартира седми на „Мотеги“, но още в първите обиколки успя да си проправи път до челото на колоната.

Пилотът на Дукати направи силен първи тур, в който прогресира до третото място, след което последователно изпревари Брад Биндър и Хорхе Мартин в спирането на 11-я завой в съответно втората и третата обиколки. След като веднъж поведе Милър не погледна назад и наложи непосилно за своите съперници темпо.

На финала той завърши на цели 3.4, след като върна темпото във финалните метри, секунди пред бъдещия си съотборник в КТМ Биндър, който в началото на последния тур успя да изпревари Мартин в битката за второто място. За испанеца остана последната позиция на подиума, а топ 5 допълниха тръгналият първи Марк Маркес и вторият пилот на КТМ Мигел Оливейра.

Световният шампион Фабио Куартараро завърши състезанието на осмото място, зад Лука Марини и Маверик Винялес, но си тръгва доволен от Япония. Французинът прибави цели 8 пункта към своя аванс в битката за титлата с Франческо Баная, след като италианецът регистрира своето пето отпадане за сезона.

Пилотът на Дукати се движеше на деветото място в началото на последния тур, но опита твърде оптимистична атака срещу Куартараро в третия завой, но предната му гуми на го задържа и се стигна до неговото падане. По този начин за първи път от Гран При на Германия през юни той загуби точки от световния шампион в битката за титлата.

След падането на Баная топ 10 в Гран При на Япония допълниха Енеа Бастианини и Марко Бедзеки, а точки от старта на „Мотеги“ взеха още Йоан Зарко, Пол Еспаргаро, Алекс Маркес, Франко Морбидели и Кал Кръчлоу. На крачка от зоната на точките финишира Алейш Еспаргаро, чието състезание започна по кошмарен начин.

Испанецът трябваше да стартира шести, но заради проблем в електрониката не своя мотор се прибра в бокса в края на загряващата обиколка. Той успя да се качи на резервната си машина преди изгасването на светофарите и да се включи в надпреварата, но въпреки всичките си услия си тръгва с празни ръце от Япония.

До края на сезона в MotoGP остават само четири състезания, а преди тях Куартараро има преднина от 18 точки пред Баная и 25 пред Алейш Еспаргаро. На 49 пункта зад световния шампион е Бастианини, а победителят от днешното състезание Милър запазва петото си място в генералното класиране, но с пасив от 60 точки.

Битката за титлата в MotoGP продължава следващата неделя с надпреварата за Гран При на Тайланд, която подобно на Гран При на Япония не се проведе през последните две години заради пандемията от коронавирус.