София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мишел Платини осъди атентата в родната Франция

Великият футболист призова всички спортисти да се обединят против насилието и омразата

9 годиниДруги 3 Телевизия Евроком

Президентът на Европейската футболна централа – Мишел Платини осъди остро атентата в родната Франция.
„Много съм разочарован, че в днешни дни се случват подобни неща. Мисля, че сме достигнали развитие, което ни кара да уважаваме съперника, да уважаваме хората около нас и най-вече човешкия живот.“ - сподели Платини пред френските медии.
„Искам да живеем в един по-добър свят, свят, в който проблемите се решават на масата, а битките са само на спортните площадки“ - допълни гениалният французин. Платини добави още, че мюсюлмани и християни трябва да живеят в разбирателство, че бели и черни трябва да бъдат приятели в един по-добър свят. За пример, великият голмайстор даде националния отобр на Франция, който е съставен от хора с различен цвят на кожата, различна религия, но обединени от това да представят една нация, един отбор и да се интегрират в европейския начин на развитие. „Франция е пример за това, как се приемат хора с различна религия или цвът на кожата, затова смятам, че трябва да продължим да работим в правилната посока. УЕФА е пример, как трябва да се борим с расизма, а френският национален отбор винаги е бил представител на тези възгледи, още от моето време.“ - завърши Платини.
Припомням, че 12 души загубиха живота си, а още четирима бяха тежко ранени при стрелба в редакция на сатиричното списание в Париж. Ето и историята на кървавата сага.
Трима маскирани мъже са нахлули в офиса на френския седмичник "Шарли ебдо" по време на заседание, което се е провеждало всяка седмица по едно и също време. Там са били събрани всички журналисти на медията. Нападателите, въоръжени с автомати „Калашников“, произвели множество изстрели. Те били облечени с черно и носели черни качулки.
Нападението започнало вчера около 11:30 часа местно време на улица "Никола Апер" №6. Оказало се обаче че това не е търсеният офис. Когато разбрали това, терористите се насочили към номер 10, където е и реалният адрес на кървавата трагедия. Двама от тях открили стрелба по нищо неподозиращите журналисти и полицая охранител на директора. Нямало никакво време за реакция. Бруталният терористичен акт бил заснет с охранителните камери на изданието. На записа се чува как въоръжените нападатели произвеждат изстрели, придружени с викове „Аллах акбар”. След стрелбата терористите са избягали, като са откраднали автомобил и прегазили пешеходец.