София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Младоци носят победата на Борусия

Тийнейджърите Белингам и Кнауф точни за обрата с 3:2

3 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Борусия Дортмунд взе труден успех с 3:2 като гост над Щутгарт и продължава сериозната си битка за класиране в Шампионската лига през следващия сезон. Двубоят не бе никак лек, след като Саша Калайджич бе дал аванс за домакините в 17-та минута, а в началото на второто полувреме 17-годишният Джуд Белингам (47) и опитният Марко Ройс (52) набързо обърнаха развоя. Щутгарт не се отказа и изравни чрез Даниел Дидави в 78-та минута, но две по-късно друг младок на жълто-черните Ансгар Кнауф вкара първия си гол в елита за крайния успех.

Борусия Дортмунд остава на петото място в класирането с актив от 48 точки, на 7 зад Айнтрахт Франкфурт и на 8 зад Волфсбург. Щутгарт е девети с 39. Така вестфалци спечелиха ценен успех и за самочувствието си преди реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига срещу Манчестър Сити в сряда.

Двубоят започна равностойно и без положения пред двете врати в откриващите минути. Домакините удариха първи, че изгряващата си звезда Саша Калайджич. Австрийският таран даде аванс на Щутгарт в 17-та минута, след като засече по прекрасен начин с глава центриране на Соса от лявото крило. Това бе 14-ти гол на Калайджич от началото на сезона.

През това първо полувреме играта на тима от Дортмунд не вървеше, а в края на първото полувреме Щутгарт бе близо и до втори гол. Кулибали обаче не успя да насочи достатъчно добре топката с глава в 31-та минута.

След почивката двата тима като чели забравиха за защитните си действия, от което най-доволни останаха феновете на футбола. Дортмунд успя да обърне набързо развоя на срещата. В 47-та минута Джуд Белингам вкара първия си гол след прекрасно подаване на Джовани Рейна. Така 17-годишният англичанин се разписа след подаване на 18-годишния американец.

Само пет минути по-късно Борусия Дортмунд дори поведе в резултата. Лидерът на тима Марко Ройс се възползва от добро подаване на Морей и направи 2:1. Малко след това обаче Ройс бе заменен и напусна терена накуцвайки, което може да увеличи тревогите на треньора му преди реванша с Манчестър Сити.

В следващите минути домакините от Щутгарт опитаха всичко по възможностите си да изравнят, но Кулибали направи страхотен пропуск, а Дидави нямаше късмет при един ножичен удар с гръб към вратата.

Изравнителният гол на Щутгарт все пак не закъсня и в 78-та минута именно Дидави реализира. Голямата грешка обаче бе на защитниците на Дортмунд, който позволиха лековато цели петима нападатели на домакините да се изправят срещу един защитник и вратаря на гостите. Всичко тръгна от грешно подаване на Морей назад, последва светкавична контраатака, а Дидави бе изведе от Кулибали, за да направи - 2:2.

И когато Щутгарт се поуспокои, че няма да загуби, само две минути по-късно Дортмунд поведе. Още един младок направи сефтето си в Бундеслигата, след като в 80-та минута Ансгар Кнауф направи 3:2. 19-годишното крило си намери опозиция за изстрел от границата на наказателното поле и с прекрасен диагонален удар реализира първото си попадение в Бундеслигата.

В заключителните минути на срещата домакините натиснаха, но в 89-та минута удар на Антон с глава мина на сантиметри от вратата.