София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нидерландия надви Украйна с 3:2

"Лалетата" победиха съперника в шоу с пет гола от група "C" на Евро 2020

3 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Нидерландия надви Украйна с 3:2 в страхотно зрелище на стадион "Йохан Кройф Арена" в Амстердам и започна с победа в група "С" на Евро 2020.

Още във 2-ата минута "лалетата" имаха шанс да поведат след страхотна контраатака и завършващ удар на Мемфис Депай, но вратарят Бушчан спаси. Украинският страж се намеси решително и три минути след това, когато Вайналдум намери непокрития Дъмфрис, който не успя да преодолее вратаря. В 13-ата минута Шевченко трябваше да прави принудителна смяна, след като Зубков се контузи и бе заменен от Марлош. Три минути по-късно Яремчук си освободи пространство в наказателното поле и отправи добър удар към средата на вратата, но Мартен Стекеленбург спаси без много усилия.

След половин час игра Ярмоленко финтира бранител на границата на наказателното поле и шутира, но право в ръцете на Стекеленбург, който хвана топката. В 38-ата минута Вайналдум отправи силен удар в опит да изненада Бушчан от границата на наказателното поле, но вратарят спаси с една ръка. Секунди по-късно Дъмфрис се озова на добра позиция, но отправи неточен удар с глава.

Седем минути след почивката Миколенко сгреши в защита и топката бе центрирана в наказателното поле на украинците. Вратарят Бушчан се хвърли с плонж да избие топката с една ръка, но я прати право в краката на Джорджиньо Вайналдум, който със силен удар опъна мрежата за 1:0. Три минути след това Вегхорст отправи удар и този път Бушчан спаси. В 58-ата минута Дензъл Дъмфрис нахлу в наказателното поле на Украйна и топката достигна до Воут Вегхорст, който с топовен изстрел се разписа за 2:0. Голът бе потвърден след преразглеждане с ВАР заради съмнение за засада на Дъмфрис при удара на Вегхорст.

Стекеленбург отрази шут на Яремчук в 72-ата минута, но нямаше какво да направи три минути след това след далечен прехвърлящ удар на Андрий Ярмоленко, който намали изоставането на украинците. Те се хвърлиха в атака да изравняват и успяха да го направят в 79-ата минута, когато Роман Яремчук засече с глава центриране в наказателното поле на "лалетата" и прати топката във вратата за 2:2.

Радостта на украинците бе доста кратка, тъй като в 85-ата минута Нейтън Аке центрира отляво и Дензъл Дъмфрис с глава вкара за 3:2, реванширайки се за два пропуска по-рано в мача и носейки трите точки за "лалетата".