София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Официално: Надал се завърна на върха, Григор е №5 в света

Григор Димитров вече е 5-ти в света

6 годиниТенис 12 Телевизия Евроком

Носителят на 16 титли от "Големия шлем" Рафаел Надал официално се завърна на върха в световната ранглиста на ATP. 31-годишният испанец измести от първото място досегашния лидер Роджър Федерер, който загуби сензационно първия си мач в Маями и това му попречи да опази водещата си позиция. Надал има едва 100 точки аванс пред Федерер, който се смъква на второ място и вече обяви, че пропуска целия предстоящ сезон на клей, както направи и миналата година. Новият №1 в света има много точки за защитаване от миналия сезон и е възможно още в следващите седмици да има ново разместване на пластовете в челото на ранглистата. Към днешна дата Надал е с 8770 точки, а 36-годишният швейцарец има актива в си 8670.

Далеч зад двамата титани е хърватинът Марин Чилич с 4985 точки. На четвърта позиция пък се изкачи 20-годишният германец Александър Зверев, който снощи загуби финала в Маями от американския ветеран Джон Иснър. Зверев, който измести от четвъртото място неубедителния в последно време Григор Димитров, е само на 60 точки зад Чилич. Германецът е с 4925 точки.

Първата ракета на България Григор Димитров е с 4635 точки на петата позиция, като досега бе четвърти. Положителното за него в случая е, че не загуби точки след слабото си мартенско представяне, а и няма да брани много точки по време на сезона на червено.

Във врата на Григор обаче диша Хуан Мартин Дел Потро, който дори можеше да го измести от петото място. Аржентинецът е шести с 4470 точки, след като през март спечели титлата в Индиън Уелс и достигна до полуфиналите в Маями.


На седма позиция е възстановяващият се от травма в момента австриец Доминик Тийм с 3665 точки, а Топ 10 допълват южноафриканецът Кевин Андерсън, направилият скок с 8 места шампион в Маями Иснър и белгиецът Давид Гофен.

От другите българи най-напред в класацията са Димитър Кузманов (310-о място), Александър Лазов (469) и Александър Лазаров (733).

След серията си от ранни отпадания през февруари и март Григор е извън Топ 8 в класацията ATP Race to London. Шампионът от Финалния турнир на ATP в Лондон през 2017 година е 10-и от началото на сезона с 805 точки. Лидер продължава да е Роджър Федерер с 3110 точки, а втори е Дел Потро с 2120. Следват Чилич с 1470 и южнокореецът Чонг Хьон с 1280, а пред хасковлията са още Кевин Андерсън, Джон Иснър, Саша Зверев, аржентинецът Диего Шварцман и испанецът Роберто Баутиста Агут.