София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Олимпийските игри в Токио без публика

Забраната за зрители е последният удар върху Олимпиадата, отложена с една година заради пандемията, включително огромно превишаване на бюджета

3 годиниДруги 1 Симеон Кисьов

Организаторите на Олимпийските игри в Токио съобщиаха официално, че се забранява присъствието на фенове по време на Игрите, след като японският премиер обяви извънредно положение в японската столица.

Забраната за зрители е последният удар върху Олимпиадата, отложена с една година заради пандемията, включително огромно превишаване на бюджета.

Премиерът Йошихиде Суга заяви, че четвъртото извънредно положение в Токио ще започне в понеделник - 11 дни преди откриването на Игрите - и ще приключи на 22 август, два дни преди началото на Параолимпийските игри.

В същото време организаторите решиха да допуснат местни зрители до състезанията, които ще се проведат на територията на централната префектура Шизуока, източната част на Ибараки, както и североизточните Фукушима и Мияги.

Токио съобщи за 920 нови случаи на инфектирани в сряда. Това се сравнява със 714 през миналата сряда и е най-високият общ брой, откакто са отчетени 1010 на 13 май. В четвъртък бяха обявени 896 нови случая.

“Като вземем предвид ефекта от вариантите на коронавирус и необходимостта от предотвратяване на разпространението на инфекциите в останалата част от нацията, трябва да засилим нашите противодействия“, каза Суга.