София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА МОНЕТАТА

КОИ ФУТБОЛИСТИ ИГРАХА И ЗА ЛЕВСКИ, И ЗА ЦСКА

9 годиниЛюбопитно 53 Телевизия Евроком

Клубната лоялност е нещо, което все по-рядко се среща в съвременния футбол. Трансфери от Интер в Милан, от Мачестър Юнайтед в Манчестър Сити, от Барселона в Реал Мадрид не са толкова шокиращи в последните години. Затова решихме да ви представим някои от най-известните играчи, защитавали цветовете на двата столични гранда Левски и ЦСКА.

 Кайзера

Първият футболист, играл за двата клуба, е Никола Цанев. През 1959 г. юношата на Левски вече има няколко мача за "сините", но преминава в отбора на ЦСКА. За "армейците" играе до 1970 г., отбелязва над 100 гола и достига 1/2 финал за КЕШ. До демократичните промени има само още един играч, носил екипа на двата гранда. Николай Тодоров - Кайзера записва няколко минути в мач за ЦСКА през 1984 г.. След като се уволнява от казармата обаче, Тодоров е пратен по партийна линия в Левски. Кайзера ще бъде запомнен от сините фенове с гола в последните секунди срещу Глазгоу Рейнджърс в Шампионската лига.

Стефан Колев е единственият български футболист, ставал шампион с четири различни отбора. През 1987/88 той защитава цветовете на Левски, а през 1991 г. преминава на "Българска армия". По-късно Колев играе за Славия, както и за ловешкия Литекс.

През сезон 1992/93 Пламен Гетов става голмайстор на А група в синия тим с 26 гола. Няколко години по-рано, през 1988 г., той записва половин сезон с екипа на ЦСКА. По това време любимецът на синята публика Божидар Искренов - Гибона пък е играч на "армейците", като преди това е важна част от Левски в продължение на 10 години.

Бившият треньор на национания отбор на България Станимир Стоилов също е играл за червените. Макар и дългогодишен капитан на Левски, Стоилов играе един сезон за ЦСКА и записва 19 мача. В самото начало на 90-те Петър Михтарски е водещ нападател на Левски, откъдето преминава в Порто. Голмайстор на първенството обаче той става като играч на ЦСКА през 1994/95. Тогава Михтарски вкарва 24 попадения за "червените".

Донков

Юношата на Левски Георги Донков игра на "Герена" шест сезона и записа над 100 мача за "сините". След силен период в Ботев, Донков се пробва и в ЦСКА, откъдето премина в немската Бундеслига. В Германия Донков се изявяваше успешно за Бохум и Кьолн. Обратният път извървя Дончо Донев. Млада надежда в ЦСКА, уредил си трансфер в чужбина с изявите си за Левски. След периода си за сините, Донев играе в шампионата на Турция. Интересното е, че халфът е носил и екипите на двата пловдивски гранда - Ботев и Локомотив. 

Единственият вратар, играл за двата отбора, е Димитър Попов. Не станал твърд титуляр на "Герена", Попов играе за пловдивските Ботев и Спартак. През 1995 г. преминава в ЦСКА и се утвърждава като първи избор в продължение на година и половина.

Очаквайте и втората част, за да разберете кои още футболисти играха за двата родни гранда.

Автор: Денис Олегов