София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЕБАСТИАН ФЕТЕЛ СПРЯ ДОМИНАЦИЯТА НА МЕРЦЕДЕС В МАЛАЙЗИЯ

ХАМИЛТЪН И РОЗБЕРГ БЯХА ПОБЕДЕНИ ОТ ФЕРАРИ

9 годиниМоторни 1 Телевизия Евроком

Себастиан Фетел спечели състезанието за Гран при на Малайзия, побеждавайки двамата пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг. След подиума в Австралия днес Фетел постигна и първата си победа със Скудерия. Червеният болид на Ферари изпревари едната Сребърна стрела в квалификацията, а в състезанието задържа и двете зад гърба си. Неговият съотборник Кими Райконен остана четвърти, но пред двамата състезатели на Уилямс - Валтери Ботас и Фелипе Маса.

Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън направи безгрешен старт, задържайки Фетел и Розберг зад себе си. Себастиан притисна сънародника си Нико още в първите секунди и показа на Мерцедес, че вече има истински конкурент. До лидерите се доближиха Рикардо, Маса и Квят. Новобранецът на Торо Росо - Макс Верстапен изгуби позиция, а Пастор Малдонадо докладва по радиото за спукана гума. Пилотът на Лотус докуцука обратно до бокса след контакт евентуално с Ботас.

Във втората обиколка със спукана гума се уреди и Кими Райконен благодарение на Маркус Ериксон, останките от която се разхвърчаха из пистата. За съжаление в момента на инцидента пилотът на Ферари бе твърде далече от бокса и трябваше да направи почти цяла обиколка до питлейна. Малко след това на трасето излезе кола за сигурност заради втора грешка на Ериксон, който се завъртя при първи завой, опитвайки се да изпревари Нико Хюлкенберг.

Хамилтън и Розберг веднага влязоха в бокса за нови твърди гуми. Същото направиха и други пилоти освен Фетел, който предпочете да остане на трасето. В шестата обиколка колата за сигурност се прибра и двамата състезатели на Мерцедес бяха в средата на колоната. Завръщането им в челото им отне около пет обиколки, в което време Себастиан водеше. Ключовото изпреварване на Хамилтън срещу Фетел се случи в 17-ата обиколка, а след това пилотът на Ферари най-после влезе в бокса за нови гуми. Себ се върна трети зад Розберг на трасето, но пред двата Уилямса.

В 21-вата обиколка Макларън казаха на Алонсо, че състезанието му приключва заради проблем с болида. Малко преди това Фетел изпревари Розберг, отнемайки му ценното второ място и харчейки по-малко гориво от Мерцедесите. В 25-ата обиколка Фетел най-после пое лидерството на колоната, докато Хамилтън влизаше в бокса за нови гуми. След пита Люис се върна с медиум смеси на трета позиция.

В същата обиколка Квят се удари с Нико Хюлкенберг, но руснакът задържа болида си ловко, не му позволи да изгасне, завъртя се, но се върна в надпреварата. Наказание получи пилотът на Форс Индия.

В 31-ата пилотът на Лотус Ромен Грожан се завъртя в опита си да изпревари Серхио Перес, но се възстанови. Перес отнесе 10 секунди наказание. 6 обиколки след това Фетел влезе за нови медиум гуми и излезе пред Розберг, в което време Хамилтън се оплака: "Гумите стават все по-бавни и по-бавни". Мерцедес го прибраха за нови, но явно грешните според Люис: "Момчета, това не са правилните гуми".

В последната част от състезанието отпадна и вторият пилот на Макларън - Дженсън Бътън, който се оплака от загуба на мощност. Така тимът от Уокинг отново се прибра с 0 точки.

10 обиколки преди края Фетел водеше пред Хамилтън с над 11 секунди, но Люис го настигаше. Розберг бе трети, а другият пилот на Ферари Кими Райконен четвърти. Красива битка в последните минути направиха двамата пилот на Торо Росо Макс Верстапен и Карлос Сайнц, която завърши в полза на тинейджъра. Зад тях останаха двамата пилоти на Ред Бул Даниел Рикардо и Даниил Квят. Пастор Малдонадо отпадна 6 обиколки преди финала, а Грожан остана 11-и. В последната обиколка Валтери Ботас умело изпревари съотборника си Фелипе Маса и финишира пети.

Пилотът на Менър Роберто Мери успя да завърши първото си състезание този сезон. Той стартира и финишира последен, но болидът му доказа, че е способен да измине цяла състезателна дистанция. Неговият съотборник Уил Стивънс, който също получи разрешение да участва в надпреварата, не се подреди на стартовата решетка заради проблем с горивната система.