София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Серхио Перес спечели Гран при Монако

Мексиканецът с трета победа в кариерата си и втора за Ред Бул

2 годиниМоторни 1 Симеон Кисьов

Мексиканският пилот на Ред Бул Серхио Перес спечели Гран при Монако във Формула 1,  в началото на което изглеждаше, че „червените бикове“ нямат шанс да се борят с Ферари за успеха. Победата е втора за Чеко Перес е трета в неговата кариера и втора за този тим.

Зад мексиканеца остана Карлос Сайнс-младши от Ферари, а на подиума се качи и световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул. Така нидерландецът увеличи аванса си на върха в класирането при пилотите спрямо Шарл Льоклер, който стартира първи, но завърши четвърти.

Основна причина за първото и третото място на Ред Бул бе стратегията на Ферари, която провали Льоклер при влизането в бокса малко след изминаването на 20 обиколки от състезанието. Монегаскът бе привикан неправилно в бокса, докато в него бе и Карлос Сайнс, в резултат на което пилотите на Ферари изгубиха първите две места, от които бяха стартирали.

Преди началото на състезанието Ферстапен прогнозира, че Ред Бул може да спечели само на дъжд и световният шампион извади късмет - надпреварата наистина започна на мокър асфалт и с час закъснение. Водещите пилоти не рискуваха и четиримата лидери от квалификациите заложиха очаквано на гуми за дъжд.

Льоклер бе най-бърз и правеше рекорд след рекорд пред собствена публика, а до десетата обиколка преднината на пилота на Ферари пред неговия съотборник Карлос Сайнс (Испания, Ферари) вече бе над пет секунди. Испанецът пък караше комфортно пред Перес, докато Ферстапен все още се задоволяваше с четвъртата позиция.

Времето за смяна на гумите дойде след 17-ата обиколка и на пистата настъпи хаос, който приключи с тотално разбъркване на тестето, тежка катастрофа на Мик Шумахер и червен флаг. Големият губещ в челото бе Льоклер, който се озова от първо на четвърто място и виновен за това бе Перес. Мексиканецът първи спря за гуми със средна смес и летеше по пистата, елиминирайки голяма част от преднината на пилотите на Ферари. Те отговориха с медиум и за Льоклер, което остави Сайнс на първото място. Само няколко обиколки по-късно дойде време за нови смени на гумите, като пилотите на Ферари този път влязоха заедно. Льоклер се върна последен от водачите, Ферстапен бе трети, Сайнс излезе на пистата втори, а Перес водеше с комфорт и без нужда от повече боксове.

Синът на легендата във Формула 1 Михаел Шумахер - Мик оцеля след зловеща катастрофа. Състезанието бе забавено заради дъжд, а трасето изигра лоша шега на германеца. В 27-ата обиколка той се удари в стена около пистата, а колата му се раздели на две. Той елиминира формата от 77 обиколки и пилотите тръгнаха с таймер за малко повече от 30 минути.

Перес водеше комфортно в началото с медиум гумите и въпреки че накрая бе настигнат, мексиканецът не позволи изпреварване и завърши на първото място с 1.154 секунди преднина срещу Сайнс. Ферстапен така и не успя да мине пред испанеца и финишира трети, а Льоклер остана на четвъртото място.

Така в генералното класиране първи е Ферстапен със 125 точки, следван от Льоклер със 116. Перес остана трети със 110, а Сайнс се доближи на точка от Джордж Ръсъл (Великобритания, Мерцедес) в битката за четвъртата позиция. Британецът финишира пети, а неговият съотборник Люис Хамилтън завърши на осмото място.