София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Шок за Хамилтън, Верстапен шампион в последната обиколка

Нидерландецът се възползва от появата на кола за сигурност и успя

2 годиниМоторни 4 Симеон Кисьов

Макс Верстапен е големият победител от настоящия сезон във Формула 1.

Нидерландецът изоставаше с над 10 секунди от големия си съперник Люис Хамилтън няколко обиколки преди финала в последното състезание за годината - Гран при на Абу Даби, но успя да го изпревари в последната обиколка и триумфира в шампионата за първа титла в кариерата си.

Решителна се оказа появата на кола за сигурност няколко обиколки преди края инцидент на пътя наложи появата на кола за сигурност. Това позволи на нидерландеца да смени гумите си и да се върне на трасето, като авансът на Хамилтън вече беше заличен.

Колата за сигурност напусна трасето обиколка преди края, а Верстапен започна да атакува съперника си, който беше по-бавен и успя да го изпревари.

Верстапен стартира от първа позиция, а Хамилтън втори, но британецът успя да поведе още в първата обиколка.

Верстапен влезе в бокса и поизостана от съперника си, но в 35-ата обиколка на трасето се появи кола за сигурност заради инцидент с Антонио Джовинаци. Тогава нидерландецът влезе в бокса за втори път и сложи твърди гуми и започна да топи аванса на Хамилтън, който беше близо 17 секунди около 20 обиколки преди края.

Състезанието стана още по-оспорвано в 54-ата обиколка, в която кола за сигурност отново поведе колоната. Верстапен за трети път влезе в бокса за смяна на гуми. Нидерландецът отново излезе на трасето по-бърз от Хамилтън, а обиколка преди края колата за сигурност напусна пистата и Верстапен започна да притиска съперника си, за да го изпревари малко преди финала.

Трети остана Карлос Сайнц - младши с Ферари.