София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Швейцария изпрати Сърбия у дома

"Кръстоносците" баха на гол от това да завършат първи пред Бразилия в групата

1 годинаФутбол 1 Симеон Кисьов

Швейцария надви Сърбия с 3:2 в зрелищен спектакъл от последния кръг на група G на Световното първенство в Катар и като втори в таблицата се класира за 1/8-финалите, където ще срещне победителя от група H Португалия. В другия мач от групата по същото време играят Камерун изненадващо удари резервите на Бразилия с 1:0 и напусна Мондиал 2022 с високо вдигната глава.

Двата отбора имат сметки за разчистване, след като на Мондиала преди 4 години в Русия бяха в една група, като тогава „кръстоносците“ стигнаха до обрат след гол в 90-ата минута на Джердан Шакири за 2:1.

Швейцарците започнаха по-добре и още в първите секунди след блокиран удар на Гранит Джака топката се озова в Бреел Емболо пред границата на вратарското поле, който опита да стреля, но вратарят Ваня Милнкович-Савич спаси. Топката обаче се върна в Джака, който шутира отново, но пак стражът на сърбите направи второ спасяване. Пет минути след това Никола Миленкович засече с глава центриране от корнер от границата на вратарското поле, но покрай дясната греда на вратаря Грегор Кобел.

В 10-ата минута Душан Тадич намери отлично Андрия Живкович пред наказателното поле, който отправи силен удар по диагонала, но топката се отби от дясната греда на Кобел. След това кълбото попадна в Душан Влахович, който обаче не успя да нанесе добър удар. Двата тима продължиха в динамично темпо и десет минути след това швейцарците поведоха. Рикардо Родригес напредна отлично на скорост отляво, влезе в наказателното поле и центрира към далечната греда, където Страхиня Павлович не успя да изчисти добре, а Джибрил Соу подаде за Джердан Шакири, който вкара за 0:1.

Сърбите се възползваха от две грешки на "кръстоносците" и направиха обрат. В 26-ата минута капитанът Тадич напредна на скорост отляво и центрира в наказателното поле, където Мануел Аканджи остана далеч от Митрович, който с глава и изравни за 1:1. Четири минути по-късно Шакири пропусна чудесна възможност сам в наказателното поле, а в 35-ата минута той сгреши в средата на терена и Тадич изведе Душан Влахович, който с премерен удар по тревата отбеляза в долния ляв ъгъл за 2:1.

Швейцария вдигна отново темпото, за да изравни в 44-ата минута, когато Силван Видмер бе намерен на отляво в пеналтерията и центрира ниско към далечната греда, където Бреел Емболо беше оставен съвсем сам и без проблеми реализира за 2:2.

След почивката Швейцария се втурна в атака и в 48-ата минута стигна до пълен обрат. Емболо се пребори за топката отдясно в наказателното поле, след което подаде за Шакири, който центрира и Рубен Варгас отклони технично с пета към точката за дузпа, където Ремо Фройлер разстреля Милинкович-Савич за 2:3.

В 57-ата минута Емболо не успя да засече точно топката от около пет-шест метра пред вратата, но повторенията показаха, че нападателят е бил в положение на засада. Четири минути след това сърбите имаха хубав шанс да изравнят. Филип Костич центрира отляво в наказателното поле, а на далечната греда Лука Йович достигна до топката и на свой ред я върна обратно в опасна зона пред вратата, но Тадич стреля над вратата на Кобел. В 68-ата минута Митрович малко пресилено се строполи в наказателното поле след съприкосновение с Шер и футболисти от скамейката на Сърбия разпалено искаха дузпа, навлизайки дори на терена. Ссъдията успокои страстите с жълт картон на резервата Райкович, а ВАР потвърди решението на съдията.

В 81-ата минута Мануел Аканджи стреля с десния крак от пряк свободен удар, но прати топката от външната страна на мрежата.