София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Швейцария шокира Португалия с гол в първата минута

Иберийците пък претърпяха първо поражение в отсъствието на суперзвездата си Кристиано Роналдо, който бе получил почивка от селекционера Фернандо Сантош

2 годиниФутбол 6 Симеон Кисьов

Швейцария излъга с 1:0 у дома Португалия в мач от Група 2 в Лига "А" в турнира Лига на нациите. По този начин играчите на Мурат Якин грабнаха първа победа в турнира този сезон, след като бяха в серия от три поредни поражения. Иберийците пък претърпяха първо поражение в отсъствието на суперзвездата си Кристиано Роналдо, който бе получил почивка от селекционера Фернандо Сантош.

Победата на домакините донесе Харис Сеферович с най-бързия гол в турнира. Той "се разписа" в 57-мата секунда, а гостите така и не успяха да върнат попадението. Швейцария обаче остава на последното четвърто място в класирането в групата с вече 3 точки. Португалия е на втора позиция със 7, а лидер вече е Испания с 8 точки. Трети е тимът на Чехия с 4 точки.

Швейцария шокира иберийците с гол "от съблекалнята. Не бе изминала и минута от началото на мача, когато швейцарците организираха хубава атака, при която Силван Видмер центрира отдясно и Харис Сеферович с глава по блестящ начин насочи топката в долния десен ъгъл на стража Руи Патрисио.

В 12-тата минута домакините първоначално получиха право да изпълнят дузпа, след като топката срещна ръката на Нуно Мендеш. Преди това обаче футболист на Швейцария бе извършил нарушение срещу Андре Гомеш, благодарение на което му отне топката и се стигна до центрирането и дузпата. След като сам прегледа ситуацията с помощта на ВАР, реферът Фран Йович анулира решението си и дузпа нямаше.

Постепенно португалците се посъбудиха и в 18-тата минута Рафаел Леао порази целта с глава, но попадуението бе отменено заради засада по-рано в атаката. Секунди преди тази ситуация пък стражът на Швейцария Йонас Омлин отрази на голлинията удар с глава на Данило Перейра.

Междувременно една от звездите на Швейцария Джердан Шакири се контузи и бе сменен от Ноа Окафор в средата на първата част.

Четвърт час след почивката Сеферович пропусна нелош шанс за 2:0, а малко след това - в 63-тата минута, Омлин спаси удар на включилия се от пейката за португалия секунди по-рано Бернардо Силва. Резервата за гостите Гонсало Гедеш пък не успя да преодолее Омлин от близко разстояние, но и от немного добър ъгъл, в 71-вата минута.

в заключителните минути капитанът на португалия - 39-годишният централен защитник Пепе, се превърна в основната заплаха за швейцарската врата. Първо, след пробив отдясно на Гедеш, топката достигна до пепе, който пробва шут, но Омлин отново бе непробиваем. Това се случи в 87-мата минута, а малко след това отново Пепе застраши противниковата врата, но този път на стража не му се наложи да се намесва. Буквално в последните секунди на четириминутното добавено време имаше нова опасност за швейцарската врата, но топката мина встрани от целта.