София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Славия срази Монтана

"Белите" спечелиха на стадион "Огоста" с две красиви попадения

3 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

Славия спечели с 2:0 при визитата си на Монтана в мач от 30-ия кръг на efbet Лига и е на крачка от оцеляването си в елита. Ерол Дост (39) и Питър Макрилос (65) вкараха красиви голове за успеха на "белите", които са лидери в долната група на втората осмица с 33 точки. Монтана е дъното в тази група с 24 точки и на една зад Етър.

Домакините имаха шанс да поведат още в 4-ата минута, когато Давид Кики подаде към Стефан Каменов, който с мощен удар от около десетина метра прати кълбото в напречната греда. Четири минути след това гостите отвърнаха с удар на Макрилос, но той не затрудни вратаря Макенджиев.

В 20-ата минута Росен Кръстев игра с глава след центриране от корнер, но не затрудни вратаря Вуцов. Пет минути след това Гандри центрира в наказателното поле, където Кирилов върна към Макрилос и той шутира силно от границата на наказателното поле отправи силен удар, но Макенджиев спаси с вещина.

В 36-ата минута Кики отне топката и намери Николай Минков отляво, който центрира в наказателното поле, където оставеният непокрит Росен Кръстев отправи удар и Вуцов спаси. Три минути по-късно Давид Кики се подхлъзна и остави топката в краката на Ерол Дост, който напредна и финтира защитник, след което с брилянтен удар от границата на наказателното поле вкара първия си гол с белия екип за 0:1.

След почивката в 54-ата минута домакините изпълниха свободен удар и се стигна до разбъркване в наказателното поле. Сергей Георгиев отправи удар и топката срещна ръката на Ертан Томбак от "белите", но тя бе до тялото на футболиста и Георги Кабаков не отсъди дузпа. Четири минути по-късно Ивайло Димитров елимира защитник на домакините и излезе сам срещу Благой Макенджев, но Иван Михов притича бързо и с шпагат изби топката от краката на нападателя.

В 65-ата минута гостите организираха контраатака и Емил Стоев бе изведен по дясното крило, след което опита ниско подаване, което не се получи. Топката се върна в крилото и Стоев подаде малко назад към Ертан Томбак, който направи чудесно центриране и Питър Макрилос с глава насочи неспасяемо топката във вратата на Макенджиев за 0:2. Минута след това Калоян Кръстев получи топката, но се забави с удара и подаде към Макрилос, който не намери целта. В 69-ата минута Давид Кики центрира, а Надер Гандри се опита да изчисти, но вместо това можеше да си вкара автогол, а Светослав Вуцов изби с една ръка.

В 82-ата минута Калоян Кръстев проби през центъра и изведе отлично Емил Стоев сам срещу вратаря Макенджиев, който спаси удара, а след това Георги Вълчев не успя да направи добавка. До края на мача гостите продължиха да бъдат по-активни, а Михаил Александров отправи неточен удар. В крайна сметка играчите на Златомир Загорчич си тръгнаха доволни от стадион "Огоста".

Така Славия вече се нуждае само да не загуби срещу Ботев (Враца), за да осигури спасението си в елута. Монтана пък гледа към почти сигурното изпадане.