София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спартак Варна победи Септември София с 1:0

Резултатът е фатален и за двата отбора, които ще финишират сезона на 15-ото и 16-ото място. Кръг преди края са с активи от по 25 точки

11 месецаФутбол 2 Симеон Кисьов

Спартак Варна победи с 1:0 Септември София в мач от предпоследния кръг на efbet Лига. Единственото попадение в срещата вкара резервата Жоао Марио в 83-тата минута след чудесно разгърната контраатака.

Резултатът е фатален и за двата отбора, които ще финишират сезона на 15-ото и 16-ото място. Кръг преди края са с активи от по 25 точки.

Трите точки се оказаха недостатъчни за „соколите“ в борбата за оцеляване. Варненският тим трябваше да се надява на грешка на Хебър. След като пазарджиклии обаче спечелиха гостуването си на Ботев Враца с 3:2 - както Спартак Варна, така и шампионът във Втора лига през изминалия сезон Септември изпаднаха от Първа лига.

Още във 2-рата минута вратарят на Спартак Варна Кристиано Фигуеиредо беше призован да се намесва. При изчистена топка Лерой Микелс не действа концентрирано. Митко Митков стреля от средна дистанция, но стражът успя да избие в ъглов удар.

Четири минути по-късно пред Спартак се откри първия шанс. Евандро се измъкна от защитата на столичани и засече с глава центриране от левия фланг, но прати топката над напречната греда.

В 13-ата минута бърза атака на „соколите“ приключи с удар на Румен Руменов от движение. Не се наложи на Димитър Шейтанов да се намесва, тъй като топката излезе в аут.

Четвърт час след началото сантиметри разделиха Спартак от гола. Денис Баланюк отигра центриране отляво с едно докосване. Нападателят постави Иван Йорданов на чиста стрелкова позиция. Той успя да копне Шейтанов, но Мартин Николов с глава изчисти точно пред голлинията.

Секунди по-късно защитата на домакините се пропука. Мартин Петков намери непокрития Айкут Рамадан. Той моментално стреля, но мерникът му не беше точен.

В 34-тата минута защитата на Спартак Варна проспа една ситуация и се стигна до спасяване на Фигуеиредо. След изпълнение на тъч Симеон Александров овладя и отклони към Мартин Петков. Неговият удар беше в обсега на вратаря на варненци и той се намеси.

Малко след това Айкут Рамадан навлезе в наказателното поле, преодоля Бен Карамоко и опита да изненада Фугиеиредо с удар в близкия ъгъл. Вратарят внимаваше и изби.

Втората част започна с неточни удари на Рамадан и Александров. И двамата бяха далеч от целта.

В 58-ата минута Шейтанов демонстрира страхотна реакция. Топката беше пратена в наказателното поле от пряк свободен удар. Евандро се извиси над всички и стреля с глава, но с крак стражът на Септември спаси.

В 66-ата минута Ивей Ромееш беше съборен в наказателното поле от Мартин Николов. Главният рефер Георги Давидов не уважи претенциите на Спартак за дузпа. ВАР потвърди решението му, че няма нарушение.

Седем минути по-късно Септември направи огромен пропуск. Стефан Милич се озова на чиста стрелкова позиция. Бранителят обаче стреля високо над вратата.

В 82-рата минута Спартак оцеля като по чудо. Защитата на варненци действа добре, след което Симеон Александров стреля от границата на наказателното поле. След лек рикошет топката излезе в корнер. Септември изпълни, а Спартак се справи и получи шанс да контраатакува. Футболистите на Димитър Димитров – Херо се оказаха в ситуация трима на един. Лерой Микелс изведе Жоао Марио сам срещу вратаря. Нападателят преодоля с лекота Шейтанов и даде аванс на „соколите“.

Във 2-рата минута от добавеното време Спартак можеше да сложи точка на спора. Домакините организираха нова мълниеносна атака. Лерой Микелс получи пред наказателното поле. Той овладя, след което залъга защитник и стреля. С феноменална намеса се отчете Димитър Шейтанов.

Секунди преди последния съдийски сигнал на Давидов Фигуеиредо спаси удар на Пешов. Атаката продължи. Пешов беше намерен на далечната греда. Той опита да свали към съотборник успоредно на голлинията. Александър Беолусов беше заел перфектна позиция и изчисти.

В последния кръг от efbet Лига в мачове на честта Спартак гостува на Пирин, докато Септември посреща Ботев Враца.