София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Стотици се простиха с Атанас Скатов

Поклонението и погребението се състоят в родния град на алпиниста Сливен

3 годиниДруги 1 Симеон Кисьов

Стотици приятели, роднини, съграждани и колеги се простиха с алпиниста Атанас Скатов в родния му Сливен. Той загина на 5 февруари в опит за зимно изкачване на втория по големи връх на планетата – К2.

В сливенския храм „Свети Димитър” се изсипаха стотици, които искаха да кажат последно сбогом на големия ни алпинист и да отдадат почит.

Премиерът Бойко Борисов изпрати венец от бели гербери и трикольор на поклонението, а министърът на спорта Красен Кралев изпрати венец и съболезнователно писмо.

Погребението на Скатов ще се състои от 14.00 часа в Новите гробища в града. Тленните останки на Скатов бяха транспортирани от Пакистан със съдействието на правителството, след като германският застраховател отказа да изплати сумата по транспортиране на тялото.

За последните 7 години Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света, като успешно изкачва 17 върха. Това е световно постижение. Освен алпинист, Атанас Скатов бе и мотивационен лектор, като изнася над 300 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух.