София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ТРАНСФЕРНИТЕ РАЗОЧАРОВАНИЯ В ЧЕЛСИ (ЧАСТ 3)

ЕДВА ЛИ НЯКОЙ Е ОЧАКВАЛ ИЗДЪНКИ ОТ ТОРЕС И ШЕВЧЕНКО

9 годиниФото Спорт 6 Телевизия Евроком

Дойде време да завършим поредицата "Трансферните разочарования в Челси". Поне засега. "Сините" си създадоха името на отбор, който може да провали кариерата на всеки футболист. Те се нареждат редом до Реал Мадрид по брой звезди, чиито кариери са приключили след преминаването във въпросния клуб. 

В част първа, ви запознахме с 6 трансфера, за които Роман Абрамович съжалява и до днес, а във втора част вие видяхте още по-фрапантни издънки. Време е да ви запознаем и с тези, заради които руският милиардер още не може да спи спокойно, дори и след малко повече уиски. 

Ето кои играчи попадат в топ 5 на нашата класация: 

№5 - Хуан Себастиан Верон 

Какъв играч само! Не и за Челси или Манчестър Юнайтед. В Италия с екипите на Сампдория, Парма и Лацио, аржентинската звезда беше сензационен трансфер за Висшата лига. Всеки фен на Юнайтед беше много развълнуван, когато той премина при "червените дяволи". Той обаче се издъни. Клаудио Раниери си помисли, че ще спаси кариерата на полузащитника, след като го взе за 15 милиона паунда - 9 по-малко, отколкото дадоха "червените" за него. Италианецът сбърка. Верон се оказа пълна трагедия. 

№4 - Шон-Райт Филипс

Една от най-скъпите грешки на Абрамович. Английското крило беше закупен за 24 милиона паунда от Манчестър Сити, но след няколко невероятни гола, той бързо загуби блясъка, който имаше в Сити. Това накара Челси да се раздели с него само за 8.5 милиона през 2008 година. Райт-Филипс не се оказа нищо повече от 15,5-милионна загуба. 

№3 - Анрий Шевченко 

Челси го привлече на 29 години със славата на невероятен нападател. Физически обаче Шева беше приключил с футбола. Въпреки миналото му в Милан, голяма част от феновете на Челси смятаха сумата от 30 милиона за прекалено висока. И те бяха прави. Шевченко бързо се включи в играта на отбора и не може да става дума за бавна адаптация. Едва 9 гола в 48 мача бяха достатъчни за ръководството на лондончани, за да върнат Шева в Милан през 2008, но само под наем. Следващото лято той се завърна в родния Динамо Киев. 

№2 - Адриан Муту 

Още един нападател. "Сините" трудно намират необходимите играчи за този пост. Румънецът дойде за 15.8 милиона паунда от Парма през 2003 година. Той щеше да остане извън тази класация, ако не беше уволнен заради небезизвестната си пристрастеност към кокаина. Муту започна добре кариерата си в Челси, вкарвайки 4 гола в първите си 3 мача, но представянето му ставаше все по-лошо. Тогава стана известна зависимостта му към въпросния наркотик. Все пак лондончани го осъдиха за 14.6 милиона компенсация, след като той се присъедини към Ювентус, за да изтърпи наказанието си за използване на дрога. 

№1 - Фернандо Торес 

Торес стана рекордната покупка на Челси през зимата на 2011 година. "Сините" платиха на Ливърпул 50 милиона паунда. По онова време, това си беше рекорд за английския футбол. Торес беше един от най-желаните нападатели в света, като показа невероятни качества с екипа на мърсисайдци. Първият гол със синия екип отне много време на испанеца и това повлия на цялостното му представяне в отбора. Играта му беше дори тъжна. Пропуски, едва 20 гола в 110 мача и само едно изключително важно попадение. Това беше кариерата на Торес в Челси. Може би най-разочароващия трансфер в целия свят. 

Можете да видите част 1 - ТУК и част 2 - ТУК!

Автор: Павел Колев