София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ТРЕНЬОРИТЕ, КОИТО ПОХАРЧИХА НАЙ-МНОГО (ЧАСТ 1)

КОИ СА МЕНИДЖЪРИТЕ ДАЛИ НАЙ-МНОГО ПАРИ ЗА НОВИ ИГРАЧИ?

9 годиниЛюбопитно 17 Телевизия Евроком

Футболът се превърна в игра предимно на пари. Факт е, че по-богатите отбори харчат стотици милиони за нови попълнения през всеки трансферен прозорец. Треньорите искат да разполагат с възможно най-добрите футболисти, за да постигат целите си и да печелят трофей. 

"Евроком" ще ви покаже топ 10 на треньорите, които са похарчили най-много пари през последните 10 сезона. 

№10 - Юрген Клоп - 181 милиона евро

Немският специалист е по-известен с продажбите на своите играчи, но той успя да привлече доста скъпи футболисти. Клоп води отборите на Майнц и Борусия Дортмунд. Ще го запомним най-вече от престоя му при "жълто-черните". Той ги направи шампиони на Германия цели 2 пъти. В допълнение Дортмунд игра и финал в Шампионска лига. Клоп нямаше да постигне това, ако не беше привлякъл в отбора играчи като Марко Ройс, Робърт Левандовски, Илкай Гюндоган, Матс Хюмелс и т.н. Те обаче не се оказаха най-скъпите покупки на Борусия, ако изключим Ройс. Клоп привлече в състава си Хенрик Мхитарян за внушителните 25 милиона евро. Към него може да прибавим и Чиро Имобиле, който излезе малко над 31 милиона на немците. Сред най-внушителните покупки са и Марко Ройс и Адриан Рамос, които струваха по 21 милиона на Дортмунд. Освен тях в отбора се завърнаха Шинджи Кагава за 17 милиона, Нури Шахин за 14.2, а Обамеянг (13 милиона), Кампл (14.2 млн.) и Сократис Папастатопулос (9.5 млн.) почти допълват сумата до внушителните 181 милиона евро. 

№9 - Луис ван Гаал - 240 милиона евро

През последните 10 години Ван Гаал беше начело на АЗ Алкмаар, Байерн Мюнхен, националния отбор на Холандия, а от миналото лято води Манчестър Юнайтед. В Алкмаар той не е направил гръмки трансфери за десетки милиони, защото финансовите възможности на клуба не позволяват това. В Байерн и Манчестър обаче холандският специалист пръсна страшно много пари за трансфери. В Мюнхен той привлече Ариен Робен за сумата от 24 милиона евро, но постави рекорд с Марио Гомес - 35 милиона. Към тях можем да прибавим 11 за Анатоли Тимошчук и 15 за Луиз Густаво. Нормално като за Байерн. В Англия обаче холандецът се развихри. Анхел Ди Мария дойде при "червените дяволи" за "скромните" 84.8 милиона евро, които бяха платени на Реал Мадрид. Люк Шоу стана най-скъпия тинейджър в историята, след като за него Юнайтед даде 38.3 милиона. Андер Ерера струваше 41 милиона, а миналото лято в клуба дойдоха още Дейли Блинд за 19.9 млн. и Маркос Рохо за 22.7 млн. В сумата от 240 милиона не влизат трансферите от това лято, а Ван Гаал се пооръси доста за четирима играчи. Мемфис Депай струваше 35 милиона, Шнейдерлин 34.8, Швайнщайгер 18 и Дармиан 17.9 млн. Така сумата набъбва до над 300 милиона похарчени от Ван Гаал. 

№8 - Диего Симеоне - 246 милиона евро 

Аржентинецът започна своята кариера в родината си, но там не можеше да харчи, както го прави в Атлетико. Симеоне определено вдигна нивото на "рохибланкос" през последните няколко сезона като успя да заличи огромното предимство на Реал и Барселона, ставайки шампион. Освен това Атлетико игра и финал в Шампионската лига. Всичко обаче си има цена и тя е над 200 милиона евро. Рекордната покупка на Симеоне е Джаксън Мартинез. Той струваше на Атлетико 35 милиона, но тя не попада в тази класация, тъй като се вземат трансферите до зимата на сезон 2014/15. Симеоне похарчи сериозни пари за други футболисти. Антоан Гризман дойде при "дюшекчиите" за 30 милиона. За продадения в Ювентус Марио Манджукич бяха платени 22, а Ян Облак и Алесио Черчи струваха по 16 милиона. Към топ трансферите на Атлетико под ръководството на Диего Симеоне можем да прибавим още Фалкао (24.8 млн.), Арда Туран (15.4 млн.), Раул Хименез (10.5 млн.), Гийерме Сикейра и Джошуа Жилавоги, които излязоха по 10 милиона. Това лято аржентинският специалист даде още доста пари. Освен Мартинез, в клуба бяха привлечени Лусиано Вието за 20 милиона, Филипе Луиш за 16, Ферейра-Караско за 15 и Стеван Савич за 12 милиона. С тях сумата, похарчена от Симеоне нараства значително. Ще нарастнат ли и успехите му, престои да разберем. 

№7 - Хосеп Гуардиола - 391 милиона евро 

Когато си водил Барселона, а сега тренираш и Байерн Мюнхен е нормално да влезеш в подобна класация. И двата отбора дават сериозни пари за нови играчи. В Барса Пеп привлече Златан Ибрахимович. Той струваше на клуба цели 46 милиона, а в допълнение към това Самуел Ето'о премина в Интер. До Златан се нареждат имена като Давид Вия (40 милиона), Фабрегас (34 млн.), Дани Алвеш (29 млн.), Алексис Санчес (26 млн.) и още, и още. Няма как да пропуснем един от най-безобразните трансфери изобщо във футбола - този на Дмитро Чигрински. Барселона плати 25 милиона евро за украинеца, за да изиграе само 12 мача. Не можем да подминем и покупки като Хавиер Масчерано (19 милиона), Мартин Касерес (16.5 млн.), Сейду Кейта и Кейрисон, които бяха привлечени за по 14 млн. евро. В Байерн Пеп продължи да дава милиони. Той веднага взе Тиаго от Барселона за 25 милиона, а рекордът му беше поставен с Марио Гьотце - 37 милиона евро. Към тях можем да прибавим Бернат и Чаби Алонсо, които общо струваха около 20 милиона. Това лято Гуардиола продължи с трансферните рекорди, изравнявайки този на Гьотце. Байерн се раздели със Швайнщайгер, но веднага му намери заместник в лицето на 37-милионната покупка Артуро Видал. Бразилецът Дъглаш Коща пък беше купен за 30 милиона. С тези си два транфера, Гуардиола надвиши сумата от 450 милиона евро. 

№6 - Арсен Венгер - 428 милиона евро

Французинът беше по-известен с привличането на млади и евтини футболисти, които бяха продавани за сериозни суми. За последните 10 години обаче той направи и няколко гръмки трансфера на "Емирътс". А и като брой новодошлите в Арсенал не са никак малко, така че лесно се стигат 428 милиона. С Месут Йозил беше поставен рекордът - 60.4 милиона евро. Последва го Алексис Санчес - 42.6 млн. Към тях можем да прибавим Дани Уелбек и Кейлъм Чейбърс, които струваха по 22.7 милиона евро. От по-старите покупки на Венгер впечатление правят Андрей Аршавин (21.3 млн.), Самир Насри (17 млн.), Алекс Окслйд Чембърлейн (17 млн.), Санти Касорла (21.3 млн.), Оливие Жиру (18.2 млн.) и Лукас Подолски (15.5 млн.). Няма как да пропуснем транфера и на Матьо Дебюши, който излезе около 17 милиона на Арсенал. Това лято Венгер купи само Петр Чех за по-сериозните 15.5 милиона евро и може да загуби шестата позиция в тази класация, ако не привлече поне още един скъп играч. 

Кои попадат в топ 5 на треньорите, който харчат най-много, ще разберете само след няколко дни! 

Автор: Павел Колев