София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трудни времена и много грижи за Реал и Барса преди Ел Класико!

Реал Мадрид приема Барселона в поредното издание на Ел Класико. Двубоят е в неделя (1 март) от 22:00 часа българско време. Ситуацията в Испания е повече от драматична. Каталунците са първи с 55 точки, докато Реал Мадрид е на второ място с 53.

4 годиниФутбол 1 Станимир Бакалов

Съвсем доскоро Белия балет държеше юздите на лидер, но допусна няколко поредни грешки и бе свален от върха. Обобщението преди Ел Класико е, че и двата отбора се намират в много трудни периоди. Особено това се отнася за отбора воден от Зинедин Зидан. Реал Мадрид спечели само един от последните си пет мача във всички турнири (4:1 срещу Осасуна). Направи един равен у дома срещу слабака Селта и загуби цели три пъти.

Още по-неприятното е, че Реал Мадрид играе доста колебливо на “Сантяго Бернабеу”, където загуби от Реал Сосиедад с 3:4, след това се издъни срещу Селта и допусна поражение преди няколко дни от Манчестър Сити с 1:2 в Шампионската лига. Точно 1 месец Реал Мадрид няма победа на собствения си стадион. И не на последно място наред с колебливите резултати дойде контузията на Еден Азар.

Барселона също не блести с представянето си. Отборът сякаш продължава да се мъчи и при Кике Сетиен. Каталунците стигнаха до равен 1:1 при гостуването си на Наполи, но не убеждават с играта си. Особено, когато става въпрос за гостувания през целия сезон до момента. Популярният телевизионен журналист Борис Касабов също отбелязва проблемите в играта и на Барселона преди важното Ел Класико: “За разлика от Реал Мадрид обаче каталунците по някакъв начин трупат точки и ето, че вече са на първо място в класирането. При тях проблем е, че играят лошо навън и именно при тези гостувания загубиха много точки.”

Един от най-разпознаваемите журналисти допълва своите очаквания за срещата: “Прогнозите преди Ел Класико са нещо особено специално и много трудно и затова как да се наеме човек да каже сак ще завърши мачът. Все пак с оглед факта, че и двата отбора разполагат с доста силни нападатели предполагам, че може да се доверите на повече голове.” Малко е странно, че букмейкърите и специалистите дават доста приличен коефициент за Над 2,5 гола при положение, че в такова дерби попаденията би трябвало да са повече. В Bwin например ставката е 1.60.

Преди Ел Класико се появи любопитна статистика, свързана със звездата на Барселона Лионел Меси. Аржентинецът има 42 мача срещу Реал Мадрид във всички турнири. Отбелязал е 26 гола и има 14 асистенции. Меси е №1 и при голмайсторите, и при асистентите в двубоя между Реал и Барселона. Серхио Рамос пък води в листата за най-много участия в дербито – 43, с един повече от Меси. Аржентинецът има и два хеттрика срещу големия си съперник – по един на Бернабеу и Камп Ноу.

За Барселона основният проблем са многото контузени състезатели. Аут до края на сезона са Луис Суарес и Дембеле, с травма е и Жорди Алба.