София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦСКА победи Б36 Торсхавн с 3:1

Соу, Йомов и Кейта вкараха за успеха с 3:1 над Б36 Торсхавн

4 годиниФутбол 1 Симеон Кисьов

ЦСКА победи с 3:1 Б36 Торсхавн (Фарьорски острови) в среща от третия квалификационен кръг на Лига Европа и заслужено се класира за плейофа. В спора за място в груповата фаза "червените" ще гостуват на швейцарския Базел или на кипърския Анортозис. Победителят отново ще бъде излъчен в един мач пред празни трибуни - на 1 октомври (четвъртък).

Али Соу откри резултата в домакинството на скромния Б36 от Фарьорски острови, разписвайки се в трети пореден мач в Лига Европа този сезон. Голмайсторът на "червените" отбеляза в 27-ата минута за 1:0. В 38-ата Георги Йомов покачи на 2:0 с първото си попадение с екипа на ЦСКА. В 61-ата гостите намалиха чрез Себастиан Пингел, а малко преди края появилият се като резерва Жул Кейта вкара за 3:1.

За двубоя тази вечер Стамен Белчев направи само една промяна в сравнение титулярите, с които започна дербито с Лудогорец (2:2). От първата минута срещу Б36 започна Греъм Кери, а Енрике Рафаел остана резерва. Както БЛИЦ съобщи в сряда, Тиаго Родригес и Стефано Белтраме останаха на пейката.

"Армейците" изиграха силно първо полувреме, като най-активните бяха Соу и Йомов. ЦСКА беше категорично по-добрият отбор, което пролича още в началните минути. През първата част домакините отправиха цели 17 изстрела към противниковата врата, от които 6 точни. Футболистите на Стамен Белчев изпълниха и 12 корнера, което е показателно за мощния натиск, който упражниха.

Откриването на резултата дойде в 27-ата минута. Юнус Санкаре подаде към Амос Юга, който изведе Али Соу сам срещу стража на Б36 и гамбиецът се разписа хладнокръвно, прокарвайки топката под плонжа на Хансен - 1:0. Припомняме, че Соу донесе победата с 2:1 над Сиренс на старта в Лига Европа, след което вкара и на БАТЕ Борисов (2:0).

В 38-ата минута той се пребори за топката, която попадна в Санкаре, който изведе отлично Георги Йомов. Привлеченият от Славия халф с едно докосване отбеляза дебютното си попадение с червената фланелка, удвоявайки преднината на ЦСКА - 2:0.

До почивката "червените" пропуснаха още няколко изгодни положения пред вратата на гостите от Фарьорски острови.

В началото на второто полувреме "армейците" не затрудниха противника, след като значително намалиха оборотите и по-рядко поглеждаха към вратата му. При една от редките си ситуации гостите успяха да стигнат до гол и да "събудят" позаспалите футболисти на Стамен Белчев. В 61-ата минута Себастиан Пингел преодоля Юрген Матей и Валентин Антов в наказателното поле и отбеляза във вратата на Бусато - 2:1.

Белчев извърши няколко смени, като пусна в игра Тиаго Родригес, Жул Кейта и Енрике Рафаел. Вторият подпечата победата на ЦСКА с гол в 83-ата минута. Соу подаде на Кейта, който овладя топката и реализира в долния ляв ъгъл за крайното 3:1.

Така ЦСКА записа нова важна победа и отстрани трети поред съперник в евротурнирите, класирайки се за плейофа за влизане в групите на Лига Европа.

На "червените" сега предстоят гостувания - първо на Локомотив (Пловдив) за efbet Лига в неделя, след което на 1 октомври играят четвъртия си евромач този сезон, а на 4-и се изправят срещу Етър във Велико Търново.