София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Тухел пое Челси

Томас Тухел пое "сините" от Лондон

3 годиниФутбол 3 Симеон Кисьов

Челси официално обявиха назначаването на своя нов мениджър Томас Тухел, който заменя на поста Франк Лампард. От клуба издадоха, че договорът на специалиста е за 18 месеца с възможността той да бъде удължен. Новият наставник дори присъства на днешната тренировка на тима, който той ще изведе още утре срещу Уулвърхамптън.

Това е четвъртият отбор в треньорската кариера на Тухел, който е първият германски мениджър в историята на "сините". Той започна като наставник на Майнц 05, след което пое Борусия (Дортмунд). След седем сезона в Бундеслигата, през лятото на 2018 година Тухел стана треньор на Пари Сен Жермен, откъдето беше освободен само преди месец. Специалистът може да се похвали с две титли на Франция, една купа на страната, една купа на френската лига, две суперкупи на Франция и една купа на Германия. Също така през миналото лято той изведе ПСЖ до първия им финал в Шампионската лига, който обаче беше загубен от Байерн (Мюнхен) с 0:1.

"Бих искал да благодаря на Челси за тяхното доверие в мен и моя щаб. Всички ние имаме най-голямо уважение към работата на Франк Лампард и към неговото наследство в Челси. Нямам търпение да се запозная с новия ми отбор и да се състезавам в най-вълнуващото футболно първенство. Благодарен съм да бъда част от семейството на Челси", заяви Тухел пред клубния сайт. "Никога не е лесно да смениш треньора по средата на сезона, но сме много щастливи, че взехме един от най-добрите европейски специалисти в лицето на Томас Тухел. Все още има много, за което да играем, както и доста за постигане през този сезон и по-нататък. Приветстваме Томас в клуба", добави директорът Марина Грановская.

В Челси 47-годишният наставник ще се събере с Кристиан Пулишич и Тиаго Силва, които познава от престоите си в Борусия и ПСЖ. Също така на "Стамфорд Бридж" има и трима германски национали - Антонио РюдигерАнтонио Рюдигер, Тимо Вернер и Кай Хавертц.