София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

УЕФА клекна след жестоки закани

Европейската централа дори изпрати покани на Реал (Мадрид), Барселона и Ювентус

3 годиниФутбол 11 Симеон Кисьов

УЕФА не успя да накаже по никакъв начин Реал (Мадрид), Барселона и Ювентус след опита им за отцепване и участие в проекта за Европейската суперлига, а сега дори ги покани да участват в Шампионската лига с официално писмо, въпреки че им се заканваше да ги изхвърли от надпреварата.

Телеграма с поканата е била изпратена до федерациите на Испания и Италия. Става въпрос за традиционно писмо, което се изпраща до местните федерации преди всяко издание на най-престижния клубен турнир, но сега то се превръща в знак на безпомощността на Европейската централа.

Както е известно, лично президентът на УЕФА Александър Чеферин се закани на трите клуба, а те не само ще участват в Шампионската лига, но и получиха честта да бъдат поканени. Освен това трите клуба открито продължават да твърдят, че не са се отказали от плановете си за Суперлигата.

Другите девет гранда - шест от Англия, миланските Интер и Милан и Атлетико (Мадрид), се уплашиха от заканите за санкции на УЕФА и дори подписаха споразумение с централата, с което се съгласиха да върнат процент от печалбите си от наградния фонд през следващия сезон. Те ще дарят общо 15 милиона евро, които ще бъдат използвани за детско-юношески футбол, а реалното им наказание ще бъде глоба в размер на 5% от приходите им от европейските клубни турнири за един сезон.

Санкциите срещу Реал, Барса и Юве трябваше да бъдат далеч по-сурови, като изхвърляне от евротурнири и домашни първенства, но в крайна сметка швейцарското министерство на правосъдието обяви, че УЕФА няма право да налага такива наказания.