София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"В" ГРУПА ПО-ИНТЕРЕСНА ОТ ВСЯКОГА

ТРЕТОТО НИВО НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ НИ ПРЕДЛАГА ПОВЕЧЕ ДЕРБИТА И ОТ "А" ГРУПА

9 годиниЛюбопитно 10 Телевизия Евроком

Третото ниво на българския футбол ще предизвика огромен интерес от следващия сезон. Причината е ясна и тя се казва ЦСКА. Можем спокойно да кажем, че там ще се получат по-големи дербита дори и от тези в елита. Става въпрос обаче за Югозападната "В" група, където ще играят едни от най-големите имена в българския футбол. 

Очаква се най-титулуваният отбор в родината ни да започне участието си от аматьорската група. Освен него, там личат още имената на отбори като Миньор Перник, Марек Дупница, Беласица Петрич, Вихрен Сандански, Велбъжд Кюстендил и Рилски Спортист Самоков. Все още не е сигурно участието на Локомотив София в тази група, но и то е много вероятно. Така тези отбори ще си спретнат много интересни двубои в битката за влизане в професионалния футбол. 

Отборът на ЦСКА за първи път ще играе извън елита и това шокира цялата футболна общност. "Армейците" ще са със статут на аматьори поне един сезон. Те са и тимът, който се очаква да вдигне толкова много интереса към "В" група от страна на феновете и телевизионните зрители. 

"Червените" са безспорният фаворит за първото място, но феновете ще имат възможност да наблюдават истински дербита. Най-сериозно от тях изглежда това с Миньор Перник. Именно "жълто-черните" са отборът, който спря ЦСКА по пътя към титлата през 2012 година. На "Стадиона на мира" в Перник "чуковете" винаги играят много надъхано срещу съперника си от София и му създават сериозни проблеми.

"Армейците" ще се изправят още срещу Марек, с който имат сметки за уреждане от много време насам, а и равенството 0:0 в Дупница от миналия сезон ще направи сблъсъците между двата отбора много вълнуващи. 

ЦСКА ще пътува до Сандански и Петрич, където също изпитва много трудности срещу местните Вихрен и Беласица. Последните почти не са губили домакинство срещу "червените", а в Сандански нямат търпение да им гостува "любимият" отбор, за да му вземат поне точка, а защо не и три.

Очаква се много тежко гостуване и в Кюстендил, както за отбора, така и за феновете. Градът се слави с това, че е традиционно "син" и идването на вечния съперник на Левски може да предизвика дори ексцесии по трибуните или в самия град. А отборът на Велбъжд със сигурност е пределно мотивиран да вземе нещо от именития си съперник, както и всеки друг отбор в Югозападната "В" група.

Интересни ще бъдат и сблъсъците на Локомотив София с тези съперници. "Железничарите" ще играят в много софийски дербита, ако, разбира се, подадат заявка за участие във "В" група. Освен срещу ЦСКА, с който си спретнаха дебри на отборите без лиценз още тази пролет, "червено-черните" ще срещнат Септември София и сравнително новия отбор на София 2010.

Не трябва да забравяме и това, че на доскоро елитните ЦСКА и Локо Сф предстоят гостувания  в пазарджишките села Бяга и Варвара. Те ще се изправят срещу местните Чико и Балкан. Очаква се в населените места да се получи страхотен футболен празник за всички. 

Само остава да разберем дали ще можем да наблюдаваме тези невероятно интересни двубои и по телевизията. Дано това се случи, защото милионите привърженици на "червените", а и тези на Локо София, ще изгубят много, ако не могат да гледат любимците си на малкия екран. Телевизиите също биха загубили голяма част от аудиторията си, ако не излъчват дербитата от Югозападната "В" група. 

Очаква ни един необичаен сезон в българския футбол. Сезон, в който няма да има вечно дерби, но ще има много повече интрига и битки. Сезон на честта за едни и оцеляването за други. 

"Битките" на трибуните също ще бъдат зрелищни. За феновете на ЦСКА няма какво да говорим - те си показаха всичко тази пролет. Но не трябва да забравяме, че и другите отбори имат "луди" привърженици, които са на стадиона всеки път, за да подкрепят любимците си. 

Ще възкръсне ли отново отборът на ЦСКА, предстои да разберем. До тогава обаче има още много време. Едно е сигурно - където са "червените", там е и интригата, там са дербитата, там са футболът и феновете в България. Другото е ясно - Лудогорец няма да има конкуренция за пета поредна титла, Левски пак ще се мъчи да достигне до Европа, а Берое и Литекс отново са готови да подливат вода на "сините" за местата, даващи право на участие в Евротурнирите. 

Автор: Павел Колев