София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Валтери Ботас спечели Гран При на Русия

Верстапен също се възползва от грешката на Люис

4 годиниМоторни 9 Симеон Кисьов

Финландският пилот на Мерцедес Валтери Ботас спечели днешната Гран При на Русия. Победата на Валтери дойде след наложено наказание от десет секунди на съотборника му Люис Хамилтън заради нарушение на правилата от страна на британеца още преди старта на надпреварата в Сочи. Валтери записа и най-бързата обиколка в Сочи, което му донесе една допълнителна бонус точка.

Хамилтън разбра чак в седмата обиколка, че ще трябва да изтърпи общо десет секунди наказание по време на спирането си в бокса, заради направени нерегламентирани тестови стартове преди началото на надпреварата. Това го прати в средата на колоната и на финала британецът успя да стигне само до третата позиция на подиума. От този развой в Русия се възползва и mилотът на Ред Бул Макс Верстапен, който след безгрешно пилотиране успя да финишира втори.

Водачът в класирането на Формула 1 Хамилтън стартира от първа позиция, след като победи всички в квалификацията с рекордна обиколка. Втори до Хамилтън на първа редица стартира звездата на Ред Бул Макс Верстапен, а трети бе Валтери Ботас.

На старта Хамилтън потегли добре и парира атаката на втория Верстапен. При ускорението до спирането за първи завой от слипстрийма най-добре се възползва третият Ботас, който атакува лидера Люис. Британецът не остави място на Валтери и той не успя да завърши атаката си, но все пак успя да изпревари Макс за второто място.

Верстапен допусна грешка и мина през зоната за сигурност, което го прати на четвърта позиция. Зад гърба на лидерите се стигна до две катастрофи. Първо испанският пилот на Макларън Карлос Сайнц опита да мине през зоната за сигурност с прекалено висока скорост и се удари в бетонната стена, а веднага след това Ланс Строл от Рейсинг Пойнт бе ударен в задна дясна гума, завъртя се и приключи състезанието си в предпазните стени. Така още в първата обиколка в Сочи на пистата излезе колата на сигурността.

В края на 5-ата обиколка надпреварата бе възобновена с перфектен рестарт на Хамилтън, което е и негов специалитет. Така втори остава Ботас, следван от третия Верстапен, а пилотите на Рено Естебан Окон и Даниел Рикардо завършват подреждането в топ пет.

В 7-ата обиколка стюардите на ФИА обявиха официално налагането на наказание от десет секунди след финала към общото време на Люис Хамилтън. Причината е неразрешени от правилника тренировъчни стартове не на определеното място в старта на подготвителната обиколка преди началото на Гран При на Русия.

След наложеното наказание от десет секунди на Хамилтън спечелването на надпреварата в Русия от почти сигурно става изключително трудно. Голямата звезда на “Черните стрели” трябва да победи втория в момента Валтери Ботас или друг от неговите конкуренти с повече от десет секунди, за да изравни Михаел Шумахер по брой победи в кариерата си и да увеличи преднината в класирането.

В 15-ата обиколка много силна атака предприе Серхио Перес срещу Даниел Рикардо и така пилотът на Рейсинг Пойнт вече е пети и започва да преследва за четвъртото място другия пилот на Рено, Естебан Окон.

В 17-ата обиколка Хамилтън влезе в бокса за смяна на гуми, като в същото време изтърпя и наказанието си. От лидер на колоната британецът се върна на пистата в Сочи с твърдите гуми на Пирели на 11-а позиция.

В следващата обиколка дойде и отговорът на Ботас, който веднага влезе в бокса и заради наказанието на Люис необезпокояван се върна на пистата като лидер в надпреварата. Втори вече е Верстапен, а трети е пилотът на Ферари Леклер, който обаче още не е минавал през бокса за смяна на гуми.

В 27-ата обиколка за втори път в бокса влезе лидерът в надпреварата Валтери Ботас. Финландският пилот на Мерцедес комфортно се върна на първа позиция на пистата. Две обиколки по-късно от втора позиция за първи път в бокса влезе и Шарл Леклер. Младият монегаск се върна на седма позиция.

Пет обиколки преди финала Валтери Ботас необезпокояван води в надпреварата, следван от втория Макс Верстапен и Люис Хамилтън на трета позиция. Преднината на финландеца е десет секунди пред втория Верстапен и още толкова пред съотборника му Хамилтън.

До финала подреждането в топ три остана непроменено и Валтери Ботас стигна до победата в днешната Гран При на Русия. Пилотът на Мерцедес нямаше проблеми да остави зад себе си Макс Верстапен от Ред Бул и съотборника си Люис Хамилтън, който финишира трети след наказание от десет секунди.

На 4-то място завърши Серхио Перес от Рейсинг Пойнт, който изостана на 30.558 секунди, следван от петия Даниел Рикардо с Рено. Глътка въздух за Ферари донесе Шарл Леклер с шестото си място. Седми остана Естебан Окон за отбора на Рено, следван от пилотите на Алфа Таури Даниил Квят и Пиер Гасли.

С поредно разочароващо представяне топ десет допълни Алекс Албън, който отново бе победен от пилотите на втория отбор на Ред Бул и отново финишира на една обиколка зад съотборника си Макс Верстапен.

Пилотът на Алфа Ромео Кими Райконен завърши в днешната Гран При на Русия на 14-о място. Днешният старт е 322-ори за финландеца във Формула 1, с което изравни рекорда на Рубенс Барикело в Германия на пистата „Нюрбургринг“. Кими ще има възможността да се превърне в пилота с най-много стартове в историята на Формула 1. Водач в класирането остава Люис Хамилтън с 205 точки пред Валтери Ботас със 161 точки. Така финландецът си върна второто място, пращайки Макс Верстапен на трето със 128 точки.