София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Верстапен спечели Гран При на Канада

След своята победа номер 41, Верстапен се изправни с легендарния Аиртон Сена

11 месецаМоторни 7 Симеон Кисьов

Макс Верстапен не даде шанс на конкуренцията и спечели Гран При на Канада. Това е шеста победа за нидерландския пилот през сезона и успех №100 за отбора на Ред Бул. Верстапен стартира първи на пистата „Жил Вилньов“ в Монреал и не пусна лидерската позиция по време на цялото състезание. След своята победа номер 41, Верстапен се изправни с легендарния Аиртон Сена.

Пилотът на Астън Мартин Фернандо Алонсо спечели битката за второто място, след като остана на 8.164 от лидера. Трети пък остана пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън, който изостана на 10.987 от Верстапен.

Пилотът на Ферари Шарл Льоклер завърши на 4-а позиция, докато неговият съотборник Карлос Сайнц остана на 5-о място. Другият пилот на Ред Бул Серхио Перес остана шести.

Александър Албон пък направи най-доброто постижение за отбора на Уилямс през настоящия сезон, завършвайки седми.

Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел катастрофира в 12-ата обиколка, а в 55-ата прекрати участието си и незавърши.

Макс Верстапен, който си спечели полпозишън по време на квалификациите, направи перфектен старт. Люис Хамилтън пък изпревари по чудесен начин Фернандо Алонсо още в първия завой.

Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел се удари в стена на изхода на завой номер 9 в 12-ата обиколка, след което се наложи влизането на кола на сигурността. Ръсел обаче успя да продължи, въпреки че имаше  съмнения за повреда в окачването на болида.

С помощта на DRS Фернандо Алонсо най-накрая успя да изпревари Люис Хамилтън в спора за втората позиция зад Верстапен в 22-ата обиколка.

В 47-ата обиколка по трасето Алонсо допусна грешка при преминаването на завои №8 и №9 и му се наложи да премине през зоната за сигурност, а Луис Хамилтън се възползва, правейки най-бързата си обиколка и стопи пасива си спрямо пилота на Астън Мартин.

Пилотът на Мерцедес Джордж Ръсел бе принуден да приключи със състезанието в 55-ата обиколка. Преди да се оттегли британецът заемаше 8-ата позиция, въпреки че се блъсна в стена в 12-ата обиколка.

Десет обиколки по-късно разликата в борбата за второто място падна под две секунди. Все пак Алонсо остана втори, а Хамилтън трети. Пилотът на Астън Мартин пък изоставаше със 7.7 спрямо лидера Макс Верстапен.