София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Верстапен спечели Гран при на САЩ

Големият губещ в състезанието бе Карлос Сайнс, който тръгна от първа позиция, но още на първия завой бе ударен от Джордж Ръсел

1 годинаМоторни 13 Симеон Кисьов

Макс Верстапен спечели Гран при Съединените щати във Формула 1, като така продължава доминацията си през този сезон, в който вече си гарантира световната титла в Япония, а сега взе своята победа №14.

Той трябваше да се пребори с направилия силно състезание Люис Хамилтън, който завърши втори, а топ 3 допълни Шарл Льоклер с Ферари, който стартира от 12-а позиция, но си проби път напред и така си гарантира 15 точки в генералното класиране.

Голевият губещ в състезанието бе Карлос Сайнс, който тръгна от първа позиция, но още на първия завой бе ударен от Джордж Ръсел. Испанският пилот на Скудерия Ферари спука гума, а от двигателя му започна да тече гориво и така той отпадна от състезанието.

За необмисленото си каране Ръсел получи 5 секунди наказание и така завърши на 5-ата позиция. Пред него излезе Серхио Перес, който също получи наказание на стартовата решетка, но успя да спечели няколко места по време на надпреварата на „Circuit of the Americas“.

След него се нареди Ландо Норис с Макларън, който запази 6-ата си позиция от старта. Зад него завърши Фернандо Алонсо, който направи страхотно състезание и спечели 7 места, тръгвайки 14-и.

Топ 10 допълниха Себастиан Фетел (Астън Мартин), Кевин Магнусен (Хаас) и Юки Цунода (Алфа Таури).

Първото и четвъртото място на Верстапен и Перес пък бяха достатъчни за това Ред Бул да стане шампион при конструкторите, изпреварвайки Ферари.

Надпреварата в Остин, Тексас започна страхотно за Верстапен, който поведе на старта, докато Сайнс се завъртя, след като Ръсел го удари, влизайки в траекторията на движение на болида му.

По-назад Шарл Льоклер и Серхио Перес започнаха да си пробиват път от 12-ото и 9-ото място. 

В 18-ата обиколка на пистата влезе кола за сигурност заради катастрофа на Валтери Ботас и това даде шанс на Льоклер да влезе в бокса, за да спести време.

При рестарта на състезанието в 21-ата обиколка начело бе Верстапен, следван от Хаммилтън, който стартира трети, Перес, Льоклер и Ръсел.

В 22-ата обиколка Алонсо се сблъска с Ланс Строл в резултат на което пилотът на Астън Мартин отпадна и се наложи ново влизане на колата за сигурност.

Осем обиколки по-късно Льоклер се пребори с Перес и така подгони Хамилтън и Верстапен. Нидерландецът бе забавен в бокса в 35-ата обиколка и Льоклер го изпревари, но 4 обиколки след това световният шампион си върна позицията и тръгна да стопява разликата с Хамилтън.

Опитният британец се бори здраво, но Мерцедесът му нямаше шанс срещу машината на Верстапен и така двукратният световен шампион финишира пръв за 14-и път през сезона.