София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Везенков: Отивам, защото виждам един шанс за своето бъдеще

Освен качествата ми като баскетболист са видели и нещо друго

10 месецаБаскетбол 23 Симеон Кисьов

Българската суперзвезда и вече играч на отбора от НБА Сакраменто Кингс Александър Везенков говори пред Би Ти Ви, преди да замине за САЩ, където ще продължи своята кариера.

"Не спах, не мога да кажа, че ми беше тежко - дано това да са проблемите на абсолютно всички. Знам, че Господ ми е дал абсолютно всичко, много съм радостен и наистина благодаря на всички, които са до мен. Но все пак да си тръгнеш от едно място, в което се чувстваш прекрасно, защото пак ще го кажа - Олимпиакос за мен е едно голямо семейство. Всички мои приятели са там, но просто сега решихме, че това е правилният ход за моето бъдеще.

Те идваха много пъти, аз ги познавам и мисля, че ако не ми показваха, че ме искат и че ще имам роля в този отбор, нямаше да приема. Те ми показаха, че по всички параметри разчитат на мен и всичко е в моите ръце. Знам, че Пежа Стоякович живее там. Вицепрезидент на тима също е гъркиня. Със сигурност ще има гръцка общност, но важното е, че тези хора ми показа, че искат да отида аз там. Освен качествата ми като баскетболист са видели и нещо друго. Сега е в мой ръце да покажа, че мога да играя там толкова, колкото вярват в мен.

Няма треньор, който да ти гарантира минути на терена, ако не го заслужиш. Предстои ми борба и много работа, но вярвам в себе си. Всичко трябва да се доказва в този живот. Отивам в отбор, който завърши на трето място в Западната конференция, загуби в първи кръг на плейофите от Голдън Стейт в седем мача, за първи път от толкова години успя да в плейофите. Това също ми помогна да избера Сакраменто, защото едно е да отидеш в отбор, който иска да побеждава и побеждава, друго е в отбор, който просто играе.

Последните две години бяха много силни, много емоционални. Загубихме един полуфинал и един финал, буквално с последния шут. Всеки от нас искаше да стигне до края. Превърнахме Олимпиакос не просто в баскетболен отбор, а в нещо много по-силно, много по-здраво. Имахме невероятна химия помежду си. В този отбор всеки един се радваше за другия до себе си, а това не се среща често в професионалния спорт.